Analys

Parlamentet fällde Berlusconi

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi avgår. Efter en dramatisk dag gav han till sist upp på tisdagskvällen. Regeringens budgetredovisning röstades visserligen igenom tidigare på dagen. Men samtidigt stod det smärtsamt klart att Berlusconi inte längre har stöd av majoriteten i parlamentet. Nu lovar smörsångaren som blev Italiens rikaste och mäktigaste man, att lämna makten han dyrkar så djupt så fort reformpaketet antagits.

Under strecket
Publicerad
Silvio Berlusconi vinkar till journalister när han lämnar mötet med president Giorgio Napolitano i Rom.

Silvio Berlusconi vinkar till journalister när han lämnar mötet med president Giorgio Napolitano i Rom.

Foto: AP
Annons

GENÈVE
Den italienske premiärministern Silvio Berlusconis avgång och det kollapsade parlamentariska stödet är ingen överraskning. Den 75-årige premiärministern har varit under extrem press den senaste tiden, och ropen på hans avgång har skallat från alla politiska läger.

Det ekonomiska katastrofläget med skuldberg, ränterusning och ett Grekland-scenario om hörnet gjorde till sist hans position ohållbar. Europas skuldkarusell krävde därmed ytterligare ett offer denna dimmiga novemberkväll. Men även om många hade tippat Berlusconis slutliga sorti, var få helt säkra. Berlusconi är specialist på politisk överlevnad. Han är mannen som klarat alla förtroendeomröstningar, rättsliga attacker och skandalskriverier.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons