Annons
X
Annons
X

Parlamentariskt kaos i Ukraina

Ett lagförslag om att göra ryska till officiellt språk ledde till fullt slagsmål i Ukrainas parlament på torsdagskvällen. Minst en av politikerna fick föras till sjukhus.

Förslaget om att tillåta ryska som officiellt språk i domstolar, sjukhus och andra offentliga institutioner i de delar av Ukraina där majoriteten talar ryska, väckte ont blod i Ukrainas parlament. Slagsmål bröt ut mellan mer västvänliga oppositionspolitiker och medlemmar av president Viktor Janukovytjs parti, som lagt förslaget.

Minst en oppositionspolitiker, Mykola Petruk, fick föras till sjukhus med blodet strömmande nerför ansiktet.

Ukraina är i mångt och mycket ett delat land. I östra delarna av landet och på Krim talar majoriteten ryska. Där vill många ha ett nära förhållande till Ryssland. I västra Ukraina talas det huvudsakligen ukrainska och där är intresset större för bra förhållanden västerut.

Annons
X

Presidenten Viktor Janukovytjs parti har sitt starkaste stöd i öst, medan partierna som ledde den ”orangea revolutionen” för några år sedan var starkast i väst.

Den tidigare ”orangea” presidenten Viktor Jusjtjenko ansökte om Nato-medlemskap 2008. Den nuvarande regimen tecknade 2010 ett avtal med Ryssland om att förlänga dess militära närvaro i landet.

Våldsamheter är inte alldeles ovanligt i Verchovna Rada – det ukrainska parlamentet.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I december 2010 slängde medlemmar av Janukovytjs parti stolar på oppositionspolitiker innan de gav sig på dem med knytnävarna. Sex personer fick föras till sjukhus.

  I april samma år fick talmannen skydda sig med ett paraply när oppositionspolitiker kastade ägg och rökbomber för att protestera avtalet med Ryssland.

  Nu kräver oppositionen en utredning av torsdagens bråk och talmannen vill upplösa församlingen och utlysa nyval.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X