Kaos när presidentens man röstades ned

Anhängare till Sri Lankas sparkade premiärminister Ranil Wickremesinghe firade högsta domstolens beslut.
Anhängare till Sri Lankas sparkade premiärminister Ranil Wickremesinghe firade högsta domstolens beslut. Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

Sri Lankas nyutnämnde premiärminister Mahinda Rajapaksa har röstats ned i en misstroendeomröstning i parlamentet. Beslutet innebär att regeringskaoset i landet fortsätter.

Under strecket
TT-AFP
Publicerad
Annons

Krisen utlöstes i slutet av oktober då president Maithripala Sirisena sparkade Ranil Wickremesinghe från premiärministerposten och tillsatte Rajapaksa som efterträdare. I samband med det beslutade presidenten även att stänga parlamentet, där Wickremesinghe har stöd av det största partiet.

Onsdagens omröstning i det återinsatta parlamentet om premiärministerposten gick allt annat än lugnt till. Anhängare till presidentens parti, som Rajapaksa tillhör, försökte sno åt sig talmannens stav, en symbol för den parlamentariska makten i landet. Under kaoset som följde lämnade Rajapaksa och hans son – en parlamentsledamot – salen och vägrade delta under omröstningen. Efteråt anklagade presidentens anhängare talmannen för att omröstningen bröt mot den parlamentariska ordningen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons