Annons

Parisavtalet: ”Extremt osannolikt att målet nås”

Parisöverenskommelsens 1,5-gradersmål blir allt svårare att nå. Forskare bedömer det som "extremt osannolikt" att målet nås med det som görs i dag för att minska utsläppen av koldioxid. Arkivbild.
Parisöverenskommelsens 1,5-gradersmål blir allt svårare att nå. Forskare bedömer det som "extremt osannolikt" att målet nås med det som görs i dag för att minska utsläppen av koldioxid. Arkivbild. Foto: Pavel Golovkin/AP

Parisöverenskommelsens 1,5-gradersmål blir allt svårare att nå. Världens länder måste agera nu, skriver forskare i en rapport där det beskrivs som "extremt osannolikt" att temperaturökningarna hålls så låga till år 2100.

Under strecket
TT-AFP
Uppdaterad
Publicerad

I klimatavtalet som undertecknades av nästan 200 länder i Paris 2015 är målet att den globala uppvärmningen ska begränsas till "klart under" 2 grader Celsius och eftersträva att nå 1,5 grader. Men enligt ett utkast till en rapport, som ska presenteras för stats- och regeringschefer vid ett möte i oktober, är 1,5-gradersmålet snart inte längre inom räckhåll. För att målet ska vara möjligt att nå krävs det att världens länder agerar nu och gör stora ansträngningar för att minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning.

Utan stora insatser och ansträngningar är det "extremt osannolikt att 1,5-gradersmålet är nått vid utgången av 2000-talet", står det i den 1 000-sidiga rapporten som hundratals forskare jobbat med.

Annons
Annons
Annons