Paris och London hetast få OS 2012

Fördel Paris och London. Med plus i kanten för den franska huvudstaden. Så kan den emotsedda rapporten om de fem återstående kandidaterna till OS 2012 tolkas.

Under strecket
Publicerad
Annons

Intresset och nervositeten inför Internationella olympiska kommitténs (IOK) rapport om de fem kandidaturerna till sommarspelen 2012 har varit mycket stor. Framför allt i Paris, London, New York, Madrid och Moskva - fem världsstäder med förhoppningar om att stå som segrare då OS-värden ska utses i Singapore den 6 juli.
Och av rapporten från IOK:s utvärderingskommitté att döma så ligger Paris och London bäst till. Kommissionen konstaterar att de båda städerna har ”mycket hög kvalitet” på sina kandidaturer. New York och Madrid får stämpeln ”hög kvalitet”, medan Moskva får kritik för brister i planerna och bakgrundsinformation.
Det som möjligen kan tolkas som om att Paris ligger allra bäst till inför omröstningen är att staden får extra plus för att rekommendationerna från IOK angående OS-värdar har tillgodosetts.

En nackdel för New York är att staden ännu inte kan garantera byggnationen av en Olympiastadion. I går drabbades staden av en stor motgång då Sheldon Silver, en av de tre personer som måste
godkänna att 2,2 miljarder i statliga pengar satsas på en ny OS-arena säger att han kommer rösta emot. Förslaget måste godkännas av alla tre i panelen.
En fördel för Madrid är det starka folkliga stödet att arrangera OS. Hela 80 procent av befolkningen i Madrid ger ett starkt stöd till ett OS, och 74 procent i hela Spanien. Siffror som ingen annan OS-kandidat är i närheten av. Bland övriga kandidater är stödet mera jämnt fördelat mellan troligt stöd och starkt stöd. tt

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons