X
Annons
X

Paris bagerier går mot glutenfritt

Baguetter, tårtor och goda bakelser så långt ögat når. Paris har aldrig varit glutenallergikernas stad – förrän nu.

Utbudet av glutenfria bakverk ökar i Paris.
Utbudet av glutenfria bakverk ökar i Paris.

Paris bagerier har länge varit rena glutentemplen med alla sina lockande bakverk. Men nu börjar alltfler bagare och konditorer i stället satsa på glutenfritt. Allt för att möta den ökande efterfrågan, skriver New York Times.

Pionjär på Paris glutenfria scen är konditor Marie Tagliaferro, som tillsammans med sin man, François, öppnade Helmut Newcake nära varuhuset Galeries Lafayette.

Marie fick själv diagnosen glutenallergiker samtidigt som hon utbildade sig till konditor och såg då sin chans att utveckla glutenfria alternativ av alla franska klassiska bakverk. Förutom sin butik levererar hon också kakor och tårtor till hotell och restauranger i staden.

Annons
X

Och fler har följt hennes exempel. I dag bakar allt fler frukttårtor, éclairer och vaniljfyllda bakelser utan gluten.

Än så länge har ingen bagare lyckats med konststycket att baka en glutenfri croissant. Foto: Joao Luiz Bulcao/Polaris Images

Kända konditorn Eric Kayser på La Maison Kayser har också utökat sitt sortiment av glutenfritt. Det var inget lätt arbete, bara att hitta rätt mjöl tog honom 18 månader.

– Det är inte lätt för ett bageri att baka glutenfritt, säger Élodie de Montron på La Maison Kayser till New York Times. Degen blir mer som kakdeg än bröddeg. Ändå var vi motiverade eftersom kunderna bad oss om det.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Eftersom bröden håller så hög kvalitet serverar även stjärnkockar som Alain Ducasse glutenfritt på sina restaurangerer. Han köper Thomas Teffri-Chambellands bröd gjort på fem glutenfria mjölsorter.

  Dock är det ett klassiskt fransk bakverk som de franska bagarna inte lyckats göra glutenfritt - croissanten. För att få fram det fluffiga och luftiga i croissantens inre krävs gluten ...

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X

  Utbudet av glutenfria bakverk ökar i Paris.

  Bild 1 av 2

  Än så länge har ingen bagare lyckats med konststycket att baka en glutenfri croissant.

  Foto: Joao Luiz Bulcao/Polaris Images Bild 2 av 2
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X