Annons

Paris älskade utskällda kulturhus fyller 40

Foto: Jacques Brinon/TT

Till helgen 4–5 februari blir det födelsedagskalas i Centre Pompidou med parader, konserter och fri entré. Paris stora kulturhus, vars första chef var en svensk, fyller 40 år.

Under strecket
Publicerad

Centre Pompidou under uppbyggnad 1976.

Foto: Centre Pompidou

Cy Twomblys ”Blooming” visas på Centre Pompidous stora jubileumsutställning med den amerikanske konstnären.

Foto: Centre Pompidou

Dåvarande museichefen Pontus Hultén utanför Moderna museet.

Foto: TT

Centre Pompidou i Paris 2015.

Foto: Kartouchken/IBL

Centre Pompidou i Paris 1977.

Foto: IBL

Centre Pompidous 40-årsjubileum uppmärksammas över hela Frankrike.

Foto: Centre Pompidou

I 40 franska städer, från Marseille i söder till Lille i norr, firas under hela 2017 att Centre Pompidou i Paris fyller 40 år. Festprogrammet är omfattande och vill med sina konst-, arkitektur- och designutställningar, skådespel och konserter spegla Centre Pompidous karaktär av allkonsthus. På Centre Pompidou självt inleds jubileumsåret med en stor, pågående, retrospektiv ägnad den amerikanske konstnären Cy Twombly.

Det var den 31 januari 1977 som Centre Pompidou invigdes. Centret var resultatet av en internationell arkitekttävling utlyst av president Georges Pompidou och den franska regeringen 1970. Vann gjorde de bägge arkitekterna Renzo Piano och Richard Rogers. De hade tagit intryck av de politiska händelserna i Paris i maj 1968, då Frankrike stod på randen till en radikal samhällsrevolt, och de ville skapa en revolutionerande byggnad i tidens anda. I en intervju har Rogers sagt: ”Det såg ut som om det skulle bli en revolution. Nu blev det inte så. Men vi fångade något av den i byggnaden.”

Annons
Annons
Annons