SvD Perfect Guide
Annons

Paris 8 bästa vinbarer just nu

Från kockarnas stamställen till intima 1600-talshem. SvD Resor guidar till barerna med de vassaste vinutbudet.

Text: Linda Iliste - 3 september 2018
Foto: IBL
Foto: Pär Olsson
Foto: IBL

Le verre Volé
67, rue de Lancry, 10:e arr
leverrevole.fr

Första intrycket: en ganska basal vinbutik med några vingliga bord. Andra intrycket: en sann cave à manger, vin- och matkällare med askor staplade till taket och en säreget skräddarsydd dryckeslängd att botanisera bland. Fokus ligger på exceptionella naturviner, men beroende på vilka råvaror du önskar på assietten – och hur tjock plånboken är – ledsagar ägaren Cyril Bordarier till de bästa parningarna. Auberginekaviar med en kupa fylligt vintage. Paprika fylld av saltad torsk med ett glas iskallt vitt. Den härliga snacksaligheten kommer på köpet.

Foto: Pär Olsson
Annons
Annons
Foto: IBL

Le Grand Bain
14, rue Denoyez, 20:e arr
legrandbainparis.com

Får man tipsa om en icke-fransos i ljusets stad? Ja, om det är någon så skicklig som brittiske Edward Delling- Williams. Som i sin tur gjorde sig ett namn på snitsiga vinbaren Au Passage ihop med svenske Måns Engberg. Hursomhelst: Delling-Williams årsgamla Le Grand Bain är en oas av urban coolhet, full av mässing och cement under de nakna träbjälkarna, där den vegovänliga menyn skrivs med krita och de välfyllda glasen gaillac kostar en handfull euro. Besökarna är i huvudsak unga, ingen ögonbrynshöjare för en lokal som kamperar i Belleville förstås, men atmosfären är mogen. Missa inte de äppelrökta ostronen ihop med iskall savagnin från Domaine Gérard Villet Arbois i Jura.

Foto: IBL

Le Benichat
6, rue Bichat, 10:e arr

Låter namnet David Benichou bekant? Inte så konstigt kanske, sommelieren har hållit berömt hov på Parisinstitutioner som Clown Bar, Brutos, Vivant och Bar à Vins AT. Stor var därför lyckan när han förra hösten öppnade sin egen bar med inriktning på det han kan allra bäst: naturviner. Expertisen är oändlig så be med fördel om rekommendationer i stället för att försöka dechiffrera dryckesrullen som listar flaskor från hela Europa. När småsuget slår till finns charkuteri, ost, bröd och oliver att tillgå. Extra plus för öppettider på söndagar och måndagar då det mesta är stängt. Därför är det också sannolikt att du kommer att skåla med några av Paris främsta gastrostjärnor när de dyker upp på efterlängtad veckovila.

Annons
Annons
Foto: Pär Olsson
Foto: Pär Olsson
Foto: Pär Olsson

Ô Château
68, rue Jean-Jacques Rousseau, 1:a arr
o-chateau.com

Långt innan deras eleganta vinbar öppnade hade Nicolas Paradis och Olivier Magny gjort sig kända för sina engelskspråkiga vinprovningar i Paris. Något som för övrigt fortfarande arrangeras och även inkluderar dagsutflykter till Champagne. Är du emellertid sugen på att dricka snarare än spotta i koppen är Ô Château ett säkert kort, vars tusentals flaskor hittas inhysta i en k-märkt 1600-talsfastighet som en gång var hem åt Madame de Pompadour. Miljön, med många små rum för förtroligt umgänge, skapar en skön stämning mellan de gamla ursprungliga stenvalven och den moderna tekniken (som bland annat gör att man kan erbjuda ett femtiotal flaskor glasvis).

Foto: Pär Olsson

Le Bel Ordinaire
54, rue Paradis, 10:e arr
lebelordinaire.com

Att varken Cyrille Rossetto eller Sébastien Demorand har någon regelrätt köksbakgrund är svårt att förstå med tanke på hur träffsäkert de lyckas med allting på Le Bel Ordinaire. Vad den forne matkritikern respektive digitala entreprenören dock har gemensamt är en brinnande passion för vällagad, god mat – vilket går som en röd tråd genom deras kombo av vinbar och deli i tydlig New York-anda. Slink in och köp handplockade delikatesser, eller slå dig ner vid ett av långborden och ät dem ihop med utsökta druvsafter för så lite som fem euro glaset. Mycket ekologiskt, mycket naturviner, mycket avslappnat – utbudet av beaujolais är särskilt imponerande.

Annons
Annons
Foto: Pär Olsson
Foto: Pär Olsson
Foto: Pär Olsson

Frenchie bar á vins
6, rue du Nil, 2:a arr
frenchie­restaurant.com

Klockan har slagit 18 och vi hänger på låset.
Ett måste för att lyckas få plats på omåttligt populära Frenchie, vinbarsystern till välrenommerade Grégory Marchands ännu populärare restaurang med samma namn. Väl placerade vid ett högt bord i en lokal dominerad av tegel och sten beställer vi från en omfattande, världsomspännande vinlista. Det är mer spontant och med många er valmöjligheter på dryckesfronten än på själva krogen. Samtidigt en fin möjlighet att provsmaka små portioner av Marchands omtalade mat (hjärtmusslor från Mont Saint-Michel med ingefära och lime; havsaborre, kronärtskocka och rotselleri i citrussmakande beurre blanc). Ett idealiskt ställe att inleda eller avrunda kvällen på.

Foto: Pär Olsson

Aux deux amis
45, rue Oberkampf, 11:e arr

Aux Deux Amis är vinbaren som fick Anthony Bourdain att i sitt tv-program No reservations utbrista hur ”väldigt, väldigt, väldigt” sentimental han känner sig över krogvärldens ”gamla, gamla, gamla” uttryck. Och det var inte bara den snäva lokalen med välbevarad 70-talsdekor han menade, utan också deras blodkorvsmacaron. Man behöver dock inte vara kulinarisk kännare av Bourdains kaliber för att förstå; Aux Deux Amis svämmar över av retrocharm, småtallrikar med klassiska rätter och en extremt utförlig lista med naturviner köpta direkt från producenterna. Plussa på med rimliga priser och god stämning – och et voilà! Den perfekta vinkvällen är skapad. Förutsatt att du är okej med att stå upp förstås, de få stolarna används enbart vid lunch.

Annons
Annons
Foto: Pär Olsson
Foto: Pär Olsson

La Buvette
67, rue Saint Maur, 11:e arr
facebook.com/labuvette

Vi får erkänna att det inte tillhör de vanligaste superlativen att nyttja för parisiska etablissemang, men söta La Buvette är troligtvis stadens trevligaste vinbar. Det har vi ägaren (och tillika sommelieren, servitrisen, kocken och diskplockaren) Camille Fourmont att tacka för, lika gästvänlig och charmant som hon är kunnig. Slå dig ner vid ett av de få borden mellan hennes vita kakelväggar, där askorna med obskyra franska drycker från småskaliga druvbönder står på minimalistisk parad, och be om hennes bästa tips. Det är så du upptäcker kryddig douce noire från Julien Courtois, eller en av Marcel Jouberts utsökt fruktiga gamay. Enkelt, ärligt och gediget. Faller det på läppen? Då går det bra att köpa med sig en flaska, eller tre, hem.

Annons