Paradläge för franskt kök

Som 15-åring fick Per Nordlind prya på Operakällaren. Sedan dess har det franska köket varit hans favorit och det har en självklar plats på hans egen krog Bistro Jarl.

Under strecket
Publicerad
Per Nordlind har drivit Bistro Jarl i nästan 30 år.

Per Nordlind har drivit Bistro Jarl i nästan 30 år.

Foto: TOMAS ONEBORG
Annons
Per Nordlind har drivit Bistro Jarl i nästan 30 år.

Per Nordlind har drivit Bistro Jarl i nästan 30 år.

Foto: TOMAS ONEBORG
Per Nordlind har drivit Bistro Jarl i nästan 30 år. Foto: TOMAS ONEBORG

Läget måste vara ett av Krogstockholms spanvänligaste – mitt emellan Nybroplan och Stureplan. Där, innanför de stora fönstren, har Per Nordlind skapat en klassiskt restaurangmiljö med högt i tak, takkronor, vita dukar och läderklädda långsoffor. Och menyn är lika värmande den, med både franska och svenska favoriter.

– Vi är inte ute efter att vara en nyskapande krog, förklarar Per Nordlind. Det här ska vara som på en bistro i Paris – ett gemytligt och varmt ställe där alla ska vara välkomna och känna sig hemma.

En av krogens paradrätter är gäddfärsqueneller med kräftsås, en rätt som Per Nordlind har plockat upp från den legendariske franske kocken Fernand Point. Han hade tre stjärnor i Guide Michelin i 53 år och var en föregångare till den franska moderna matlagningen.

Annons
Annons

Även profiterollerna med vaniljglass och chokladsås är stående på menyn, liksom några andra standardrätter som stamkunderna kräver.

– Biff Rydberg kan vi inte plocka bort, då blir det ett himla liv, konstaterar Per Nordlind. Detsamma gäller rårakan med Kalixlöjrom.

Per Nordlind har varken kockar eller andra restaurangmänniskor i släkten. Men så fick han praktisera på Operakällaren och därmed var saken avgjord. Under hela skoltiden jobbade han extra där och under legendarer som Tore Wretman, Uno Hedman, Werner Vögeli och Erwin Hug fick han lära sig vad som krävs av en högklassig restaurang.

– Det här var ju före uppsvinget för restaurangbranschen. Kompisarna på Östermalm hade helt andra framtidsplaner och retade mig för mina.

Efter gymnasiet blev det fyraårig hotellskola i Lausanne och praktik hos den berömde kocken Fredy Girardet. Så småningom kom han tillbaka till Sverige, där han bland annat drev Villa Pauli i Djursholm och bjöd in en lång rad två- och trestjärniga franska kockar på gästspel.

Men storstadspulsen lockade och 1997 tog Per Nordlind över Bistro Jarl. Då var krogen bara ungefär hälften så stor som nu men 2003 utökade han med lokalen intill.

– Vår uteservering, som är öppen även vintertid, var först i Stockholm med att vända alla stolar utåt, så som det ser ut i Paris, berättar Per Nordlind.

De flesta av dygnets vakna timmar tillbringar han på sin krog. Per sköter rollen som restaurangchef och är förstås mycket aktiv även när det gäller hur menyn ska se ut. Att äga fler restauranger är inget han traktar efter, utan Bistro Jarl förblir hans skötebarn.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons