Annons
X
Annons
X

”Paracetamol hade inte godkänts i dag”

STORA HÄLSORISKER Alvedon framställs i reklamen som skonsamt. Men när SvD testade att äta maxdosen försämrades ett ­levervärde dramatiskt redan efter en vecka. ”Hade para­cetamoltabletter lanserats i dag hade de aldrig fått godkänt”, säger den ansedde forskaren Richard Sharpe.

”Biverkningar kan förekomma, men det är inte säkert att du får någon av dem”. Så står det i Alvedonens bipacksedel där du får veta att risken för leverskada bedöms till mindre än en på tusen med en normal dos.

Vi bestämde oss för att testa det själva. Två reportrar plus vår redaktör började äta två tabletter Alvedon à 500 milligram var sjätte timme, fyra gånger per dygn.

För fyra år sedan lät en forskargrupp 165 personer ta samma dos paracetamol under två veckor. I den ansedda tidskriften Jama kunde de senare rapportera att den rekommenderade maxdosen paracetamol orsakar försämrade levervärden. En tredjedel av testpersonerna visade sig få Alat-värden – ett standardprov som fångar upp leverskador – som var tre gånger högre än normalvärdet.

Annons
X

Studien bidrog till att det amerikanska läkemedelsverkets, FDA, expertpanel år 2009 föreslog att USA ska sänka maxdosen från 4 gram till 3,25 gram, alltså under gällande dos i Sverige.

I vårt test, med våra egna levrar som lackmuspapper, lämnade vi varannan dag blodprover som analyserades av Karolinska Universitetssjukhusets labb.

På ytan märktes ingenting utom en lätt bedövande känsla.

Under de senaste åren har forskare kopplat värktabletter till kronisk huvudvärk, njursvikt och ofrivillig barnlöshet. En ny dansk studie visar att paracetamol har tre gånger så stor hormonpåverkande effekt på testiklar och spermakvalitet som de ökända mjukgörarna ftalater i PVC-plast.

–Skillnaden är att vi får i oss enormt mycket mer paracetamol via receptfria värktabletter. Det finns ingen i hela världen, absolut ingen, som under sin livstid får i sig så mycket hormonstörande ämnen från ftalater som det finns i en enda huvudvärkstablett, säger Henrik Leffers tidigare forskningschef på Rigshospitalet i Köpenhamn.

Hans budskap är att vi fullständigt blandat ihop stora risker med små. Medan vi oroar oss för mycket små utfällningar som räknas i biljondelar av gram av bisfenol A från nappflaskor eller kassakvitton använder vi stolpiller med 125 mg renframställt – precis lika hormonstörande – paracetamol till våra spädbarn.

–Du skulle behöva äta flera hekto kassakvitton för att uppnå en motsvarande risk av bisfenol.

Henrik Leffers försök bekräftas av en studie från Århus som baseras på 47400 gravida som fött pojkar. Resultaten visar en ökad risk med 30 procent för missbildade könsorgan på pojkarna hos de mödrar som ätit paracetamol i mer än fyra veckor under graviditetens första sex månader. Paracetamol är det värkmedel som myndigheterna rekommenderar gravida att ta.

–Jag vill inte orsaka panik. Har man ont så ska man ta ett piller. Men man ska veta att om huvudvärken påverkas så påverkas även testiklarna, det är samma mekanism som är aktiv, säger Henrik Leffers.

Richard Sharpe, internationellt högt ansedd professor vid Universitetet i Edinburgh, är känd för att vara återhållsam i sina bedömningar och tar gärna alarmister i öronen. Nyligen kritiserade han EU:s beslut att stoppa bisfenol A i nappflaskor och sa att han gärna skulle mata sina barn ur sådana flaskor.

Även när det gäller paracetamol vill han nyansera bilden – men när hans egen grupp kopierade de danska försöken blev resultatet detsamma.

–Du kan ta en tablett om du har ont, men jag skulle personligen aldrig ta två. Man behöver ändå inte vara överdrivet oroad. Av de gravida som äter paracetamol är det fortfarande klart fler som inte får pojkar med missbildade könsorgan än som får det.

Efter sju dygn hade SvD:s journalist Henrik Ennart mer än fördubblat sitt Alat-värde, standardprovet som fångar upp leverskador. De andra var inte påverkade. I det läget valde vi efter konsultation med flera leverexperter att avbryta försöket.

–Poängen är gjord. Det är troligen ingen fara att fortsätta några dagar, men det finns en liten risk och man har bara en kropp, säger leverexperten Antti Oksanen, överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

Han slår fast att utfallet beror på värktabletterna och jämför rusningen i levervärden efter en vecka med vad som syns hos en person som sprungit ett maratonlopp eller konsumerat mycket stora mängder alkohol.

Värdena förbättrades sakta när SvD:s journalist slutade att äta tabletter men var fortfarande tre dagar senare skyhögt över utgångsvärdet. Paracetamol är det läkemedel som oftast orsakar leverskador i Sverige och övriga västvärlden.

–Normalt finns en stor säkerhetsmarginal mellan den dos som behövs för behandling och den dos som ger livsfarliga skador. När det gäller paracetamol är det spannet mycket litet, säger Richard Sharpe:

–Om det hade lanserats i dag och inte för 50 år sedan hade det inte haft en chans att klara sig förbi första godkännandefasen. Nu finns det där och det måste vi leva med. Det gäller att bara använda i små mängder när man har tydliga symtom, absolut inte som en livsstil och aldrig, aldrig överdosera.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X