Parabener ökar trots varningar

Trots larmrapporter ökar antalet vardagsprodukter som innehåller parabener i Sverige. Sedan mitten på 1990- talet har det skett en ökning med 180 procent, enligt ny statistik från Kemikalieinspektionen. Naturskyddsföreningen kräver nu att kemikalierna förbjuds på grund av deras skadliga effekter.

Under strecket
Publicerad
Annons

De finns i våra hus, bilar och sommarstugor. Parabener är en grupp kemikalier som används som konserveringsmedel. Ämnena förekommer ofta i kosmetika och skönhetsprodukter, som till exempel smink, tandkrämer, solkrämer och rakgel. De används också i livsmedel och andra kemiska produkter, till exempel rengörings- och diskmedel.

Kemikalieinspektionen för regelbunden statistik över omsättningen av parabener i kemiska produkter, det vill säga hur många produkter med parabener som varje år tillverkas och importeras till Sverige. Och siffrorna talar sitt tydliga språk. I mitten av 1990-talet fanns det 120 registrerade produkter, att jämföra med för två år sedan då det fanns 336 stycken. Förutom rengörings- och diskmedel ingår även djurprodukter och råvaror till hygienprodukter i statistiken.

Annons
Annons
Annons