Para dig så länge det lönar sig

Under strecket
Publicerad
Annons

Skulle Valentinus skrattat, eller gråtit, om han hade levat i dag? Säkert hade han med glädje gift samman homosexuella par som andra präster vägrat viga, hjälpt unga kvinnor och män som inte vill gifta sig med den som deras föräldrar utsett
Men annars. Folk blir ihop lite hur som helst. Prövar varandra. En natt. Tre dagar. Tre veckor. Tre år. 30 år. Förr eller senare skola vi alla skiljas. En gång. Tre gånger. 30 gånger.
Kanske vi känner oss lyckliga när vi gifter oss (om vi nu någonsin gör det). Fast inte är det så speciellt som på Valentinus dagar. Förmodligen är bruden/brudgummen inte vårt första seriösa förhållande och kanske inte det sista heller.
Många svenska par skjuter upp giftermålet så länge som möjligt: Först uppstår ljuva känslor, sedan flyttar man kanske ihop, får barn tillsammans - och då först blir äktenskap något att tänka på.
Det mest troliga är att en nutida Valentinus hade blivit familjerådgivare eller något annat slags parterapeut. Det är sådana vi ropar efter i vår nöd, inte
präster med rätt att viga.

Annons

På Familjerådgivningen i Stockholm har antalet par som söker hjälp stigit med 40 procent på tre år. Relationsprogram på tv är populärare än någonsin. Och jag kan se trenden på än närmare håll: Någon brukar sätta upp billiga reklamlappar i Älvsjö där jag bor. ”Har du problem i nära relationer?” De vidhängande telefonnumren brukar gå åt som jordgubbar på midsommarafton.
En del samhällstänkare hävdar att vi inte längre är kapabla att ”älska” (vad det nu är). Vi har blivit alltför narcissistiska, individualistiska - saknar tid och tålamod att leva nära någon annan, är allt för upptagna med oss själva och våra projekt. Psykologerna å sin sida tycker sig ha märkt att det stora problemet för nutida människor är att de (i det individualistiska projektet) fjärmat sig från sitt sanna själv och inte längre har tillgång till sina spontana och genuina känslor. Därför har de svårt att investera känslomässigt i andra människor och bilda varaktiga relationer.
Vi kommer att få se exempel på
detta i Idagsidans nya serie Kärlekris, som nästan uteslutande kommer att bestå av enskilda människors berättelser om sina trassliga relationer. Otrohet, brist på kärlek och dumpning blir några ämnen som dyker upp.
Självklart startar vi serien på Alla Hjärtans Dag, dagen då fåglarna parar sig, enligt folktron.

Annons
Annons
Annons