Annons
X
Annons
X

Pär Nuder delägare i Swedegas

Det svenska naturgasnätet är på väg att bli ett privat monopol, ägt av riskkapitalbolaget EQT. En av huvudpersonerna i bolaget, vars vinster slussas till Guernsey, är Sveriges förre finansminister Pär Nuder.

[object Object]
Pär Nuder. Foto: GUNNAR LUNDMARK

Efter valförlusten 2006 lämnade Pär Nuder politiken, och dök 2009 upp som rådgivare i riskkapitalbolaget EQT:s nystartade riskkapitalfond, EQT Infrastructure. Samma år förvärvade fonden Swedegas, ett Göteborgsbaserat bolag som äger en betydande del av det svenska naturgasnätet. SvD visade i tisdagens tidning hur EQT nu slussar Swedegas vinster till ett företag på Guernsey, varför koncernen inte betalar någon skatt i Sverige.

Nu framgår att Pär Nuder inte bara är rådgivare till EQT, utan också delägare i Swedegas, genom moderbolaget Narob Top Holding. Han är också styrelseledamot i samtliga bolag, och därmed en av de ansvariga bakom det kontroversiella upplägget.

Nuder har 343 aktier, vilket motsvarar drygt 0,3 procent av kapitalet. Enligt EQT:s presstalesman Johan Hähnel har samtliga arbetande delägare, däribland Pär Nuder, betalat ett marknadsmässigt pris för aktierna. Resten av aktiekapitalet, motsvarande drygt 94 procent, ägs enligt årsredovisningen av Baron Infrastructure BV, registrerat i Amsterdam, och i sin tur av infrastrukturfondens investerare.

Annons
X

I höst slutför Swedegas uppköpet av Eons gasledningsnät, varför EQT från den 1 oktober får ett privat monopol på hela naturgasnätet.

SvD har sökt Pär Nuder utan framgång.

Annons
Annons
X

Pär Nuder.

Foto: GUNNAR LUNDMARK Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X