Annons

Pappor: ”Vi måste bli bättre än våra föräldrar”

Augustin Erba (mitten), som är redaktör för antologin ”Till min son”, bidrar själv med ett öppet brev till sin son. Det gör även Edward blom, mat- och kulturskribent liksom författaren Theodor Kallifatides.
Augustin Erba (mitten), som är redaktör för antologin ”Till min son”, bidrar själv med ett öppet brev till sin son. Det gör även Edward blom, mat- och kulturskribent liksom författaren Theodor Kallifatides. Foto: Gunilla Kinn Blom, Sandra Löv, Caroline Andersson

Misstag, omvälvande kärlek och lärdomar från livets hårda skola. I flera antologier skriver kända svenskar brev och berättelser till sina barn. Böckerna vittnar om en föräldrageneration som vill göra ett bättre jobb än sina föregångare.

Under strecket
Publicerad

Augustin Erba, som är redaktör för antologin ”Till min son”, bidrar själv med ett öppet brev till sin son.

Foto: Sandra LövBild 1 av 4

”Att göra saker till en berättelse innebär att det blir mycket lättare att ta till sig och förstå”, säger Jenny Rickardson, psykolog på Karolinska Institutet.

Foto: Martin RuneborgBild 2 av 4

Elcim Yilmaz var redaktör för antologin ”Brev till min dotter” som gavs ut 2017 (Forum).

Foto: Gabriel Liljevall/Forum bokförlagBild 3 av 4

Maxida Märak (artist), Mia Skäringer (skådespelare m m) och Alexandra Pascalidou (författare, programledare m m) är några av dem som medverkar i ”Brev till min dotter”.

Foto: Johan Nilsson/TT, Björn Larsson Rosvall/TT, Staffan LöwstedtBild 4 av 4

Att bli förälder är livsomvälvande, på ont och gott. För den som får ett nyfött barn i sin famn kan kärlek och förundran åtföljas av isande skräck och svåra frågor. Hur ska jag kunna skydda mitt barn från allt ont? Hur ska jag göra för att inte bli som mina egna föräldrar? Hur är man en bra förälder?

I den nya antologin ”Till min son” skriver journalisten och författaren Augustin Erba om sin egen såriga barndom, med föräldrar som slog honom och inte förmådde att visa kärlek, och om självhatet som har följt honom sedan dess. Han skriver om rädslan för att föra vidare detta till sina barn – och om dagen då tonårssonen hade misslyckats på ett matteprov.

Annons
Annons
Annons