X
Annons
X

Papperslösas skolgång ska säkras

Trots att reformen som ger ”papperslösa” barn rätt till skolgång träder i kraft nästa vecka har få kommuner förberett sig, visar vår granskning. Mer måste göras för att säkra undervisningen, skriver Ann-Marie Begler och Anna Sandell, Skolinspektionen.

Om några dagar, den 1 juli, får även så kallat papperslösa eller gömda barn rätt till skolgång i Sverige. Det är en reform som de flesta kommuner bejakar. Det visar en flygande inspektion av situationen för såväl så kallade papperslösa och gömda som asylsökande barn i samtliga kommuner som Skolinspektionen nyligen genomfört och som presenteras i dag.

Det är glädjande att så många kommuner är positiva till reformen. Men samtidigt tycks det råda förvirring och osäkerhet kring hur den ska genomföras. Många kommuner efterfrågar riktlinjer för hur de ska förhålla sig. En farhåga som signaleras är att skolan ska användas som plats för verkställande av avvisnings- eller utvisningsbeslut och kommuner har efterfrågat vilka skyldigheter den enskilda skolan har i en sådan situation.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X