Annons

Pappersfåglar ska fixa freden

Under strecket
Publicerad

Bangkok Nu skall det bli fred i södra Thailand. Över en miljon papperstranor, som vikits av skolbarn och andra över hela landet, skall släppas ner från flygplan över de provinser i söder där över 400 personer dödats hittills i år.
Våldet hänger samman med de religiösa och etniska konflikter som råder mellan buddhister och muslimer i de södra provinserna på gränsen mot Malaysia.
Att vika den här typen av pappersfigurer är egentligen en japansk tradition kallad origami, som ofta används när fredsaktivister demonstrerat mot till exempel den amerikanska militära närvaron på ön Okinawa och har inga rötter i thailändsk kultur.
Tanken här är massmobilisering av folk från alla religioner i en symbolisk gest för fred i ett område där mord och våld nu tillhör vardagen.
Bakom idén står Thailands premiärminister Thaksin Shinawatra, men han får stark kritik från många håll.

Flera muslimska ledare i söder menar att det är ett meningslöst jippo som undviker de viktiga, underliggande sociala, politiska och
etniska problemen i området.
Andra har satt sig emot projektet av rent miljömässiga skäl. Det är inga problem att släppa en miljon pappersfåglar från flygplan och helikoptrar.
Men då måste en miljon pappersfåglar sedan samlas upp också, om det inte skall bli skräp liggandes överallt.
”Papperstiger” var den gamla kinesiska benämningen på något stort som egentligen inte var farligt. Nu kan kanske begreppet ”pappersfågel” få en liknande innebörd

Annons
Annons
Annons