Annons
X
Annons
X

Wallström vill införa "jämställd" värnplikt

Sverige borde införa civil och militär värnplikt för kvinnor och män. De värnpliktiga kan hjälpa till med flyktingmottagandet.

Den idén lanserade utrikesminister Margot Wallström (S) när Folk och försvar inleddes på söndagen.

Folk och försvar 2016

Utrikesministern stod för öppningstalet på Folk och försvars årliga rikskonferens i Sälen. Margot Wallström förklarade då att hon står bakom tanken på att återinföra värnplikten, som försvann 2010.

– Det är viktigt av säkerhetsskäl och för sammanhållningen i vårt land, sa hon.

Hon förklarade att hon i stället för det gamla systemet vill se en ”moderniserad jämställd version” av värnplikten. Margot Wallström vill att tjänstgöringen ska innehålla både civila och militära delar.

Annons
X

En arbetsuppgift skulle kunna vara att hjälpa till i flyktingmottagandet.

– Tänk om vi i höstas hade haft civilister i beredskap som kunde kallas in för att stärka Migrationsverket, sade utrikesministern.

Den senaste tiden har flera opinionsundersökningar visat på ett starkt stöd bland det svenska folket för ett återinförande av värnplikten. Förra våren enades regeringen, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna om en ny försvarsuppgörelse, som bland annat innehöll en översyn av försvarets framtida personalförsörjning.

Senast den 30 september i år ska utredaren presentera sina förslag som enligt direktiven ”huvudsakligen baseras på frivillighet”.

I sitt tal pratade Margot Wallström också om varför Sverige borde stå utanför Nato.

– Om vi plötsligt meddelar att vi avbryter vår militära alliansfrihet skulle det nog uppfattas som ett tvärt kast efter 200 års alliansfrihet, sade hon.

Hon kritiserade också Rysslands annektering av Krim och landets inblandning i konflikten i Ukraina.

– Ukraina måste återfå kontrollen över sitt territorium, sade Margot Wallström.

På den punkten fick hon medhåll av konferensens talare nummer två, Lettlands president Raimonds Vējonis.

– Ryssland vill splittra EU och Nato genom att stödja radikala partier och rörelser i Europa, genom att strypa energitillgången och bedriva informationskrig, sade han.

Lösningen är ett enat EU, förklarade presidenten.

Rikskonferensen Folk och försvar pågår i tre dagar och samlar ungefär 350 deltagare från politiska partier och organisationer. Årets evenemang är det sjuttionde i ordningen och äger som vanligt rum på Högfjällshotellet i Sälen.

Utrikesminister Margot Wallström (S) talade i Sälen. Foto: Henrik Montgomery/AP

SvD:s direktrapport från talet:

Laddar…

Hämtar liverapport.

Annons

Utrikesminister Margot Wallström (S) talade i Sälen.

Foto: Henrik Montgomery/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X