Annons
X
Annons
X

Pappas pojkar tar över

Det är pappas pojkar som äntrar isen när Sverige spelar semifinal i junior-VM på torsdagen mot Ryssland.

–Gener..? Ja, kanske. Men mer prägling, säger förre storspelaren Pär Djoos, pappa till JVM-spelaren Christian.

[object Object]
Pappas pojkar i juniolandslaget och Brynäs: Elias Lindholm, Emil Molin oxh Christian Djoos. Foto: PER-ERIK JÄDERBERG/SCANPIX

Äpplena faller inte långt från hockeyträdet. Tre av spelarna i det svenska lag som i morgon möter Ryssland eller Schweiz i semifinal i JVM, har pappor som spelat på absolut toppnivå, både svensk och internationell.

I ingen annan sport blir så många barn lika bra som sina föräldrar. Det vimlar av aspirerande ätteläggar till före detta hockeystjärnor i alla lag (se här intill) i det JVM som nu går in i finalspelet i ryska Ufa.

– Det går väl att tala om gener, men jag pratar hellre om prägling, säger Pär Djoos.

Annons
X

– När vi hade några timmar över som unga spelare och pappor, vart gick vi då? Jo, till ishallen och körde några timmar. Och grabbarna var med. När andra killar började spela ishockey, då hade våra grabbar redan gjort det under flera år. Och senare så fick de fyra–fem timmar per vecka mer på isen än de andra, konstaterar Pär Djoos, nu 44 och tränare i division 1-laget Mörrum.

Pär Djoos spelade 478 elitseriematcher, 63 landskamper med Tre Kronor och 82 matcher i NHL. Han blev svensk mästare med Brynäs 1999.

Nu ser han sonen Christian som stabil back i JVM-laget. Tillsammans med andra söner till Brynäsprofiler.

• Elias Lindholms pappa Mikael, 48, spelade 404 elitseriematcher och prövade också på 20 landskamper och NHL-spel.

• Emil Molin, som med sitt 6–4-mål i praktiken avgjorde matchen mot Finland (7–4) i JVM på nyårsafton, hockeyfostrades av pappa Ove, 41. En småväxt gigant i svensk hockey: 566 poäng på 887 elitseriematcher. Svensk mästare 1993 och 1999, 50 landskamper.

Pappa Pär Djoos spelade ihop med båda två, om än inte samtidigt.

– Ove Molin är en av de bättre jag spelat med. Emil är väldigt duktig och han är större än Ove, men han har inte den där glimrande farten. Mikael Lindholm var en mer hårt arbetande spelare, inte samma artist som Elias, betygsätter Pär Djoos både juniorer och fäder.

Christian Djoos är back, precis som en gång pappa Pär. Men där upphör likheterna, menar Pär Djoos, som inte var någon ”hockeypappa från helvetet”.

– Jag har kommit med små tips, ”gör så här” och ”tänk så här”. Men att sitta och skrika från läktaren och så..? Nej, det var aldrig min stil, säger Pär Djoos.

Det har gått bra för Christian ändå. Eller snarare kanske tack vare…

–Christian var ett år yngre än jag när han debuterade i elitserien, och han spelar JVM som ett år yngre. Jag gillade att dribbla och gå offensivt. Christian är en mer stabil back än vad jag var och gör färre misstag, beskriver Pär Djoos sin son.

Ove Molin, Mikael Lindholm och Pär Djoos firade stora triumfer på hockeyrinken. Men juniorvärldsmästare blev de aldrig.

Det kan deras söner bli.

Testa dig själv i senaste veckornas sportquiz

V 42 | Vem vann första Stockholm Open? quiz.svd.se V 40 | Vilken tung titel tog Steua Bukarest? quiz.svd.se V 39 | Vad heter vår första majorsegrare? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Pappas pojkar i juniolandslaget och Brynäs: Elias Lindholm, Emil Molin oxh Christian Djoos.

Foto: PER-ERIK JÄDERBERG/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X