Annons

Pappans teser generar Finlands statsminister

Under strecket
TT
Publicerad

Helsingfors Finlands statsminister Matti Vanhanen har hamnat i en mycket pinsam situation sedan hans far, professor emeritus Tatu Vanhanen, uttalat sig i häpnadsväckande rasistiska ordalag.
Enligt professorn är svarta inte lika intelligenta som vita. Hans teser har väckt uppståndelse, främst i finskspråkiga medier. Många invandrare är djupt chockade.
Statsminister Matti Vanhanen sade sig i går vara ledsen över uppståndelsen, men förstår att ärendet väckt uppståndelse.
Saken är en belastning både för statsministern och hans Centerparti, något som statsministern dock valde att tona ned.

– Jag själv upplever det inte så, eftersom det här inte har något att göra med mina åsikter, sade Matti Vanhanen i en intervju med nyhetsbyrån FNB.
Professor Vanhanen sade i tidningen Helsingin Sanomats månadsbilaga att det inte är de vithyades fel att afrikanerna är sämre lottade. Den största orsaken är skillnader i intelligenskvoten. Den är i medeltal 97 i Finland medan den i Afrika är 60-70, hävdade Vanhanen.
Han
menade också att det skulle vara bra om den ekonomiska ledningen i världen besätts med så många européer, amerikaner och asiater som möjligt.

– Bara de kan skapa välstånd, anser Vanhanen.

Minoritetsombudsmannen Mikko Puumalainen sade i går att Vanhanens uttalande kan tolkas som hets mot folkgrupp. Centralkriminalpolisen meddelade i går att den utreder om uttalandena utgör grund för att polisen ska inleda en förundersökning.

Kjell Hägglund/TT

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons