Annons

Mörkret inuti och fuktenPappans slag ekar i hennes relationer

Arazo Arif, född 1991, är poet, manusförfattare och multimedial konstnär, samt driver podden "Looney talks". 
Arazo Arif, född 1991, är poet, manusförfattare och multimedial konstnär, samt driver podden "Looney talks".  Foto: Carla Orrego Veliz

Fysiskt är hon vidöppen för sina älskare, men känslomässigt förblir hon sluten. Arazo Arif diktar om en far som slår, vänder sig bort, och går. Och om följderna i vuxenlivet. Therese Eriksson drabbas av en klar och smärtsam debut.

Under strecket
Publicerad

För att nå fram till mörkret inuti krävs viss ansträngning. Arazo Arif har valt att ge ut sin debutdiktsamling ”Mörkret inuti och fukten” osprättad, som förr i tiden. Jag tar kniven med mig i sängen, men först provar jag att läsa boken osprättad; hälften av dikterna i en följd som blir en annan än den tänkta. Eller? Säker kan man inte vara, och det är så pass ovanligt nuförtiden med en bok man måste sprätta att jag närmar mig den som en gåta.

Greppet både lockar och stöter bort. Det är förstås hyfsat pretto med osprättade diktsamlingar, men det är också fint; en uppmaning om långsamhet och varsamhet. Dessutom korresponderar utformningens svåråtkomlighet väl med den ointaglighet som gestaltas i innehållet. Det ska dock inte förväxlas med en poesins svårtillgänglighet – tvärtom är Arifs dikter avskalat direkta, omedelbara.

Annons
Annons
Annons