Marcus Oscarsson är politisk expert. På helgerna varvar han gärna löprundor med partiledardebatter.
Marcus Oscarsson är politisk expert. På helgerna varvar han gärna löprundor med partiledardebatter. Foto: Daniel Ohlsson
Perfect Guide

”Pappa vill släppa ner vargar på Östermalm”

Den politiske experten Marcus Oscarsson om önskedrömmar, nygräddade bakelser och joggingrundor längs Kungsholms strand.

Weekenden börjar ofattbart bra. Kina har infört flerpartisystem och kandidaten som leder deras primärval vill halvera försvarsmakten och investera i sjukvård och miljö istället. Saudiarabiens diktator har ersatts av en kvinnlig folkvald premiärminister, Syrien har byggts upp igen, Sydafrikas kriminalitet har fallit kraftigt, Ryssland har sökt medlemskap i Nato och Nobelpriset i medicin går till den som kommit på cancerns botemedel.

Annons

Plötsligt vaknar jag med ett ryck och inser att jag slumrade till när planet från min resa till Denver landar i Stockholm på fredagskvällen. Bredvid mig sitter en äldre man. Han säger: ”Jag trodde aldrig att Berlin skulle återförenas, Baltikum bli fritt, Spanien bli demokrati och Aung San Suu Kyis parti skulle vinna valet i Burma. Allt är möjligt”.

Lördag morgon går jag upp i ottan och är glad som en lärka. Strax ska jag nämligen till TV4 Nyhetsmorgon och tala om aktuell politik och svara på tittarfrågor i Marcus Svarar & Förklarar. Det är världens roligaste jobb och tittarna har massvis med bra frågor. Sen är det dags för TV4:s mumsiga frukostbuffé på Tegeluddsvägen i Stockholm. Konditorn Magnus Johansson och bagaren Sébastien Boudet ser alltid till att det finns nygräddade bakelser på bufféfatet.

Marcus Svarar & Förklarar i TV4 Nyhetsmorgon är världens roligaste jobb.

Efteråt är det perfekt med en ordentlig joggingtur i solskenet längs Kungsholms Strand på Kungsholmen. Det vimlar av tjejer som är ute och rastar sina coola hundar längs med strandpromenaden. Jag älskar hundar! Det finns med andra ord en hel del att spana in på joggingturen, både vad gäller söta hundar och hundägerskor. Och sen är det ju bra med lite motion också. Avslutar med armhävningar.

På eftermiddagen kommer jag tillbaka till den del av joggingsträckan som heter Serafimerstranden. Det är gräsytorna precis intill den del av Klara Sjö som ligger närmast Stockholms Stadshus. På våren är området förvandlat till ett hav av tulpaner och det doftar som i en blomsterbutik. Mycket gott!

Morgonstund har guld i mun och på söndagsmorgonen tar jag tåget till Småland. Det är dags att kapa ved i stora lass med pappa och det blir ett träningspass av kraftfulla mått. På söndagar ska man ju helst undvika arbete men för effektivitetens skull får man ibland göra små undantag. Vedkapning är bästa styrketräning anser pappa som inte ger mycket för de flashiga gymmen i Stockholms innerstad. Pappa har synpunkter på vargpolitiken och påpekar att om man släpper ner en flock vargar på Östermalm så blir det nog annat ljud i skällan hos Stockholmspolitikerna när vargarna tagit en 10-12 chihuahuor. Det är bra att få regelbundna doser med landsbygdsperspektiv emellanåt. Sverige är ju större än Stockholm.

Sedan bär det av tillbaka till huvudstaden.

Väl framme tar jag en tur till Vasaparken där det hålls debatt mellan Gudrun Schyman (FI) och Jimmie Åkesson (SD) om de hetaste politiska frågorna. Jag tar med mig en Magnumglass och lyssnar på debattörerna innan jag tittar på kvällens Agenda i SVT där Birgitta Ohlsson (L) drabbar samman med Åsa Romson (MP) i ännu en debatt. Vi har många färgstarka politiker och svensk politik är hur spännande som helst.

Senare på kvällen är det dags att ladda för debatten inför republikanernas primärval i Florida som äger rum några timmar senare. Jag följer allt live och laddar för att rapportera på TV4 Nyhetsmorgon på måndagsmorgonen. En ny spännande vecka väntar.

Till Toppen