Annons
X
Annons
X

Pappa hiphop

Samhällsmedveten, starkt självkritisk men också en kille som kan dunka iväg riktiga partylåtar. Så ser bilden av rapparen Petter ut på färska plattan God damn it. Ledorden vid tillkomsten av skivan har varit realism och ärlighet.

Foto: LARS PEHRSON 30152

2008 firar Petter tioårsjubileum som artist. Med debuten Sjätte sinnet blev Petter snabbt det stora namnet inom svensk hiphop. Andra plattan, Bananrepubliken, sålde hela 340000 exemplar. Hitlåten Så klart spelades överallt. Sedan dess har den svenska hiphopscenen tappat ordentligt medialt och publikt. Men Petter är fortfarande den mest kända i genren, detta trots att P, som kom 2006, inte nådde mer än en tiondel så många skivköpare som Bananrepubliken.

Mycket annat har hänt sedan Petter dök upp 24 år gammal. Nu är han tvåbarnsfar. Han delar tiden mellan Stockholm och Åre. På vägen har han blivit en mognare person. Och en betydligt mer vältränad man. När vi ses på skivbolaget Universals kontor blir jag riktigt imponerad när han reser sig upp för att hälsa. Petter är bred som en lagårdsvägg över axlarna.

Under 2006 ökade Petter takten rejält. Förutom P kom två så kallade mixtapes samt en skruvad och choppad (ommixad på samma vis som hiphopskivor från amerikanska sydstaterna brukar vara) av P. Han gjorde ett sextiotal spelningar. Han blev pappa för andra gången.

Annons
X

–Jag håller ett högt tempo, konstaterar han.

När P kom pratade Petter i intervjuer om att han funderat över att avsluta karriären. Nu har han en mer avslappnad inställning till det hela.

–Jag lämnade mitt gamla skivbolag, BMG efter plattan Ronin när de slogs ihop med Sony. Så P blev en skiva som gjordes på liv och död. När vi spelade in God damn it kände jag inte lika mycket förväntningar. Och så länge jag skriver bättre och bättre låtar är det roligt.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I recensioner av God damn it har ett par låtar kommenterats mer än de andra. Texten till Logiskt, där Annika ”Säkert” Norlin dyker upp i samplad form, handlar om alkoholproblem, en drogrelaterad psykos och tvivel. Och Rostig kärlek tar upp gamla, kraschade, relationer.

  –Man ska inte visa sig så sårbar som rappare. Det går att beskriva verkligheten som den är, men ofta skylls problemen på andra. Själv tycker jag att det är sådant här jag är bäst på, så har det varit sedan Sjätte sinnet.

  När Petters fru, Michaela Fröstad Askergren, fick höra Logiskt var hon dock inte helt entusiastisk.

  –Nej, hon var inte så road. Men det kan ha berott på att jag innan sa att hon kanske inte skulle gilla låten.

  Petter vrider lite på sig. På högerarmen skymtar en tatuering där det står Lexus, namnet på hans yngsta son.

  Han medger att faderskapet har påverkat nya skivan. Både Reflexion 07 och Soptippsvärld, där Freddie Wadling och Fille (från Ison och Fille) är gäster, andas samhällskritik.

  –Har man barn ser man på samhället på ett annat sätt. Det känns råare nu, det är lite empati där ute.

  Nu är inte God damn it en rakt igenom grubblande och fundersam skiva. Det finns spår som passar dansgolvet också. Petter avslöjar att sådana låtar är svåra att skriva.

  –Det är viktigt att det inte blir corny eller dagisnivå på det hela. Sedan vill man inte kopiera sig själv. Efter Så klart kom det 75000 bleka kopior av den låten. Då måste jag göra något annat och hitta magin igen.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: LARS PEHRSON 30152 Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X