Annons
X
Annons
X

Papademos ny grekisk premiärminister

Förre biträdande ECB-chefen Lucas Papademos tar över som ny grekisk premiärminister.

Av Reuters, TT
(uppdaterad)
Lucas Papademos.
Lucas Papademos. Foto: AP

Den nya regeringen kommer att sväras in redan i morgon klockan 13.

– Jag är ingen politiker, säger den 64-årige Papademos i sitt första uttalande.

– Alla måste bidra för att klara av krisen. Den grekiska ekonomin står inför stora problem, Grekland står vid ett avgörande vägskäl. De val som vi kommer att göra är av avgörande betydelse för det grekiska folket, betonar premiärministern, som ändå säger sig vara övertygad om att problemen kommer att lösa sig.

Annons
X

Enligt Papademos kräver läget enighet och klokhet. Den nya regeringen är av ”övergående” karaktär, understryker han.

– Den nya regeringen har som specifikt uppdrag att införa de åtstramningar som EU krävt för att göra krisutbetalningar, säger Papademos enligt Reuters.

Papademos säger sig vara övertygad om att det grekiska medlemskapet i eurozonen är en garanti för monetär stabilitet.

– Greklands euro-medlemskap kommer att underlätta, trots svårigheterna.

Enligt premiärministern har ännu inget definitivt datum satts för när nyval kan hållas. Partiernas överenskommelse om val den 19 februari ska bara ses som en ”referenspunkt”.

Av Reuters beskrivs Papademos som ”en grå och okarismatisk person i den grekiska politikens färgglada och kaotiska värld”. Nyhetsbyrån konstaterar samtidigt att han har ett rykte om sig om att kunna hålla sig ”lugn vid tillfällen då nationen kräver stabilitet”.

Beskedet kom efter att grekiska partiledare suttit i möte hos Greklands president Karolos Papoulias sedan i morse. Med på mötet fanns, förutom den avgående premiärministern Giorgos Papandreou, även Antonis Samaras, ledare för Greklands ledande högerparti Ny demokrati. Där fanns även ledaren för det ortodoxa partiet Laos, Yiorgos Kartazaferis.

Vid lunchtid anlände Lucas Papademos till den grekiska presidentens palats i Aten. I natt uppgav regeringskällor att Papandreou godtagit de villkor som den ett tag uträknade Papademos ställt.

Samtalen om regeringsbildningen kollapsade på onsdagen, när parlamentets talman Filippos Petsalnikos föll bort som premiärminister, trots att Papandreou och Samaras enats om honom.

Ekonomen Papademos var biträdande chef för Europeiska centralbanken ECB mellan 2002 och 2010. Sedan dess har han arbetat som lärare i statskunskap vid Harvard University i USA och som ekonomisk rådgivare till Greklands premiärminister Giorgos Papandreou. Liksom Papandreou och högerledaren Antonis Samaras har Papademos studerat i USA där han bland annat doktorerade i nationalekonomi vid Massachusetts Institute of Technology (MIT). Han har också jobbat på Columbia University i New York.

Papademos var chef för den grekiska centralbanken mellan 1994 och 2002. Då övervakade han bland annat landets inträde i eurozonen.

Aten TT-Reuters

Annons
Annons
X

Lucas Papademos.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X