Paniskt rädd att förlora både jobb och kärlek

Jag har drömjobbet, goda relationer och en man jag älskar. Nästan varje dag är jag rädd att det ska visa sig att jag inte håller måttet för det här jobbet och att min sambo kommer att tröttna på mig. Jag föreställer mig värsta-scenarier, men skulle så gärna vilja slippa rädslan.

Under strecket
Publicerad
Annons

FRÅGA: Jag skriver till dig för att mina tankar ibland skrämmer mig. Jag har alltid varit ”känslig”. När jag var liten hade jag en rad fobier, eller snarare potentiella händelser jag hängde upp mig på och blev paniskt rädd för som att tappa tänder eller naglar eller att någon familjemedlem skulle dö, till exempel. Mina rädslor påverkade i stor utsträckning mitt liv, och jag utvecklade en mängd strategier för att slippa konfronteras med dem, samt ett antal vidskepliga tvångstankar (inte gå på a-brunnar och dylikt) som jag var tvungen att hålla mig till för att det jag var rädd för inte skulle hända. Jag hade även anorexi och självskadade i tonåren. Jag har alltid varit introvert och haft vad jag ser som prestationsbaserad självkänsla - jag är för mig själv inte värd mer än mina prestationer.

Idag är jag runt 30 år. Jag har inga fobier längre direkt, och även om självskadebeteendet och tvångstankarna nog alltid kommer att samexistera med min personlighet kan jag i dag hantera och stå emot dem. Jag accepterar mer och mer min introverthet som ett personlighetsdrag än som en defekt, och jag arbetar hårt med mig själv för att våga tycka att jag är tillräcklig oavsett prestationer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons