Annons
X
Annons
X

Paniken når nya höjder

På torsdagen fick Sverige sitt andra dödsoffer på kort tid i H1N1. En svårt cancersjuk 55-årig man dog på Centrallasarettet i Västerås. Hur motiverad är uppståndelsen och rädslan, undrar SvD:s medicinreporter Inger Atterstam.

Foto: CONNY SILLÉN / SCANPIX - AP PHOTO/ELIZABETH DALZIEL

Läs mer:

Svininfluensa svd.se

Att den nya influensan H1N1 skulle komma att kräva dödsoffer har alla inblandade varit väl medvetna om. Kanske inte så många, ungefär som för vanliga influensor med mellan 1 000 och 2 000 dödsfall vid varje säsong i Sverige, eller till och med kanske litet mindre. Siffror från svininfluensans framfart på södra halvklotet talar för att per 100 000 invånare kommer knappt 1 - 0,36-0,78 - att dö i svininfluensan, mellan 0,2 och 0,4 procent av dem som smittas.

Nu har Sverige fått två dödsoffer på mindre än en vecka och det kan förefalla tyda på en allvarligare utveckling i vårt land.

– Men det är inte så, säger Maria Brytting, virusexpert på Smittskyddsinstitutet. Samma mönster går att se i flera länder just nu, till exempel i Danmark.

Annons
X

De båda svenska fallen följer också ”mallen”. Båda tillhör kända riskgrupper med nedsatt immunförsvar: icke-uppgiven i Uppsala, tuff cancerbehandling i Västerås.

Trots insikten att dödsfall oundvikligen kommer att hända agerar inblandade parter inklusive ansvariga myndigheter som om detta vore totalt oväntat och totalt överraskande och totalt skrämmande. PR-avdelningen på Akademiska sjukhuset bombarderade flera nyhetsredaktioner med alltmer braskande pressreleaser om den sjuke Uppsalabon. I Västerås kallas till presskonferens innan det ens är riktigt fastställt att 55-åringen hade just svininfluensa. Minister och landets högsta smittskyddsbekämpare ägnar merparten av sin presskonferens åt det enstaka Uppsala-dödsfallet.

Och medierna hänger på, direktsänder och rapporterar, paniken når nya höjder, rädslan ökar. Till vad nytta?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Samma dag som Uppsalabon avled dog tre spädbarn några avdelningar bort på samma sjukhus, Akademiska sjukhuset i Uppsala, av resistenta bakterier. Om detta skrevs inga pressreleaser, gavs ingen presskonferens, framfördes inga beklaganden till de drabbades familjer från någon minister.

  Ändå är det många som hävdar att antibiotikaresistens är det största medicinska hotet. Det som vi verkligen borde vara rädda för.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: CONNY SILLÉN / SCANPIX - AP PHOTO/ELIZABETH DALZIEL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X