Annons

”Paniken ett globalt självskadebeteende”

Debattören David Eberhard.
Debattören David Eberhard. Foto: Pontus Lundahl/TT

I svåra tider måste man prioritera. Att använda sig av taktiken att stänga ner hela samhällen är en medicin som ger exponentiellt värre utslag än coronaviruset i sig, skriver psykiatern David Eberhard.

Under strecket
Publicerad

För femton år sedan skrev jag boken ”I trygghetsnarkomanernas land” om vårt överdrivna säkerhetstänkande. Vi har sedan andra världskrigets dagar fått det allt bättre med en allt säkrare miljö runt omkring oss. Det är fantastiskt. Tyvärr har det dock i vissa sammanhang sannolikt gjort oss alla mindre förberedda på eventuella kriser som kan uppstå. I och med covid-19 har detta ändrats mycket snabbt över hela västvärlden.

Det rör sig om en virussjukdom som i vissa fall kan vara dödlig, men för de allra flesta av oss är ofarlig. Det framgår mycket tydligt utifrån vad som hänt i Italien att det är en extrem överrepresentation av de allvarligt drabbade som dels är äldre, men också har underliggande andra allvarliga sjukdomar. Denna grupp måste naturligtvis skyddas i möjligaste mån, men att stänga ner hela samhället som man gjort i ännu högre grad i våra grannländer är en strategi som saknar all rim och reson.

Annons
Annons
Annons