X
Annons
X
Imamen Hussein Farah Warsame har predikat vid många begravningar av unga. Även denna gång är någon han sett växa upp och försökt hjälpa som skjutits ihjäl. ”Det är som en epidemi.”
Imamen Hussein Farah Warsame har predikat vid många begravningar av unga. Även denna gång är någon han sett växa upp och försökt hjälpa som skjutits ihjäl. ”Det är som en epidemi.” Foto: Yvonne Åsell

Rädslan ökar i Rinkeby och Tensta: ”Värre än någonsin”

Några killar möts på Arbetsförmedlingens projekt för unga i Tensta. Fem år senare är projektet nedlagt och två av killarna döda. SvD:s Negra Efendic och Yvonne Åsell har följt stockholmarna som lever med ständig oro: Vem ska bli skjuten nästa gång?

Januari 2019: Rum för avsked S:t Görans sjukhus

Med vädjan och förtvivlan i rösten talar imamen om vikten av att vara en god människa. Gå till skolan, gå till jobbet, hjälpa de svaga och göra livet bättre för andra. Männen och kvinnorna som samlats i lokalen på S:t Görans sjukhus nickar.

Tomas Amanuel och Marc Hinz är uppvuxna i Järva, de fick jobb som så kallade kundstödjare på Jobbgaraget i Tensta och var med när verksamheten invigdes i juni 2013.

Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 15

Beshir Osman (t v) rekryterades av Arbetsförmedlingen för att arbeta uppsökande och försöka få ungdomar som varken jobbar eller studerar att komma till Jobbgaraget.

Foto: Yvonne Åsell Bild 2 av 15

Ellena Solomon upplevde att hon inte fick hjälp av myndigheterna så hon slutade öppna posten och svara i telefon. Tomas Amanuel övertalade henne att gå till Jobbgaraget. Så småningom fick hon ett jobb.

Foto: Yvonne Åsell Bild 3 av 15

”Politikerna pissar på oss och vi står här utan paraply”, säger Mustafa Zatara som är arg över att Jobbgaraget ska läggas ner. Kundstödjaren Tomas Amanuel är besviken, nu blir han av med sitt jobb.

Foto: Yvonne Åsell Bild 4 av 15

Ungdomar vi pratar med säger att vägen till Arbetsförmedlingen Spånga Tensta kallas för ”walk of shame”.

Foto: Yvonne Åsell Bild 5 av 15

2015–2019 har 89 skottlossningar inträffat i Järva, 13 personer har dödats.

Foto: Yvonne Åsell Bild 6 av 15

Mustafa Zatara säger att killen som skjutits ihjäl denna gång var som en lillebror för honom.

Foto: Yvonne Åsell Bild 7 av 15

Mustafa Zatara och Tomas Amanuel känner många av dem som dragits in i de blodiga konflikterna i Järva. En del är offer, andra förövare, vissa både och.

Foto: Yvonne Åsell Bild 8 av 15

Sulejmans systrar ställer sig ofta frågan ”hade vi kunnat göra någonting för att förhindra hans död”.

Foto: Yvonne Åsell Bild 9 av 15

Isla har försökt hjälpa sina bröder, det har handlat om allt från att läsa läxor med dem till att söka jobb åt dem.

Foto: Yvonne Åsell Bild 10 av 15

Imamen Hussein Farah Warsame är orolig. Våldet har eskalerat, det går ner i åldrarna och han tycker att alla har ett ansvar.

Foto: Yvonne Åsell Bild 11 av 15

Flera av Mustafa Zatara vänner har skjutits ihjäl. Det har skett så ofta att det ”tar inte på en” lika mycket längre säger han.

Foto: Yvonne Åsell Bild 12 av 15

Tomas Amanuel har arbetat med ungdomar i Järva hela sitt vuxna liv och säger att man måste satsa långsiktigt om man vill vända utvecklingen.

Foto: Yvonne Åsell Bild 13 av 15

När beslutet om Jobbgaragets nedläggning kom undrade Tomas Amanuel vad som skulle hända med deltagarna. Han tror att nedläggningen haft betydelse för utvecklingen i området.

Foto: Yvonne Åsell Bild 14 av 15
Foto: Yvonne Åsell Bild 15 av 15