Panelen fick en ny sur favorit

surströmming I torsdags var det surströmmingspremiär och nu i veckoslutet pyser många burkar runt om i landet. I SvD:s årliga smaktest vann en ny sort panelens gillande, men även klassiska Röda Ulven klarade sig bra.

Under strecket
Publicerad
Annons

”Se på mig, det här är före”, säger Ruben Madsen, surströmmingens härförare i Sverige och världen samt ordförande i Surströmmingsakademien.
Det är pressträff i Hötorgshallen. Representanter för olika salterier och andra hängivna i kedjan mellan salteri och konsument är på plats. Liksom journalister från olika delar av Sverige och världen. Delikatessen går på export och nyfikenheten utifrån är faktiskt stor. En ung asiatisk man är på plats och han experimenterar visst med egna inläggningar.
Entertainern Madsen håller låda på sedvanligt sätt. Han blickar upp mot taket.
”Det där var före, men se på mig nu”. Han äter en bit surströmming och blickar återigen upp mot taket, nu med ögon tindrande av tillförsikt och med en ny, säkrare kroppshållning.
Surströmming är rena medicinen, meddelar han.

Och surströmmingsätandet ökar: sedan ett antal år äts till exempel fler burkar söder än norr om Dalälven. Surströmmingens framtid ser i det avseendet ljus ut och Ruben Madsen talar gärna om en ny ungdomskultur.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons