Annons

Pandor brickor i politiskt spel

Gåvan i form av de två jättepandorna ”Återåter” och Föreningförening” uppskattas inte av alla i Taiwan.
Gåvan i form av de två jättepandorna ”Återåter” och Föreningförening” uppskattas inte av alla i Taiwan.
Under strecket
Publicerad

SHANGHAI Vad är det som är luddigt, svartvitt och ska lösa Taiwankonflikten? Två kinesiska jättepandor som nyligen döptes till Återåter och Föreningförening, eller Yuanyuan och Tuantuan på mandarin.
Om bara en månad ska de skickas över Taiwansundet - om de rävsmarta politikerna i Peking får bestämma. Det är inte första gången Kina använder sig av pandapolitik. Tjugotre pandor har skickats genom åren, de kanske kändaste var två par som Mao skickade till Japan och USA 1972.

Men nu har pandapolitiken fått ny betydelse. I Kina finns det 1590 vilda pandor och 190 i fångenskap. I Taiwan finns det inte en enda. Eftersom pandor är utrotningshotade kan de enligt konventionen för handel med utrotningshotade djur bara lånas ut - inte ges bort - till andra länder. Detta menar Peking att man ska lösa genom att pandorna ska ”transporteras inrikes”. Taiwan är ju ändå bara en provins i Kina.
Nu kallas Återåter och Föreningförening för ”de trojanska jättepandorna” och har fått Taiwans premiärminister Frank Hsieh att
säga ”Pandor är söta. Men de blir fula om de politiseras” och att Taiwan måste ”kompromissa sin suveränitet” om de tar emot dem.

Annons
Annons
Annons