Annons

Pandor brickor i politiskt spel

Gåvan i form av de två jättepandorna ”Återåter” och Föreningförening” uppskattas inte av alla i Taiwan.
Gåvan i form av de två jättepandorna ”Återåter” och Föreningförening” uppskattas inte av alla i Taiwan.
Under strecket
Publicerad

SHANGHAI Vad är det som är luddigt, svartvitt och ska lösa Taiwankonflikten? Två kinesiska jättepandor som nyligen döptes till Återåter och Föreningförening, eller Yuanyuan och Tuantuan på mandarin.
Om bara en månad ska de skickas över Taiwansundet - om de rävsmarta politikerna i Peking får bestämma. Det är inte första gången Kina använder sig av pandapolitik. Tjugotre pandor har skickats genom åren, de kanske kändaste var två par som Mao skickade till Japan och USA 1972.

Men nu har pandapolitiken fått ny betydelse. I Kina finns det 1590 vilda pandor och 190 i fångenskap. I Taiwan finns det inte en enda. Eftersom pandor är utrotningshotade kan de enligt konventionen för handel med utrotningshotade djur bara lånas ut - inte ges bort - till andra länder. Detta menar Peking att man ska lösa genom att pandorna ska ”transporteras inrikes”. Taiwan är ju ändå bara en provins i Kina.
Nu kallas Återåter och Föreningförening för ”de trojanska jättepandorna” och har fått Taiwans premiärminister Frank Hsieh att
säga ”Pandor är söta. Men de blir fula om de politiseras” och att Taiwan måste ”kompromissa sin suveränitet” om de tar emot dem.

Annons
Annons

I Kina har de luddiga små djuren skapat anstormning till Wulong Zoo. Nyligen fick besökstiderna begränsas. Tänk om de gossegulliga djuren skulle bli sjuka. Det skulle inte ge bra symbolik.
I media går det inte en dag utan att Återåter och Föreningförening visar sina söta, oemotståndliga ansikten. Vi har också fått veta att de redan sover tillsammans. Trots att de inte är gifta.
Pandahysterin kulminerade på självaste kinesiska nyårsaftonen då CCTV, kinesisk rikstv, utlyste en mycket smart, och övertydlig tävling: rösta fram pandornas nya namn och vinn själv ett pris om du röstar på det vinnande namnet. De flesta kunde sin pandapolitik och valde rätt namn. CCTV i sin tur tjänade 100 miljoner yuan (ungefär lika många svenska kronor) i sms-intäkter på det storpolitiska pr-tricket.

I Taiwan delar pandorna upp befolkningen i två läger - i opinionsundersökningar verkar så många
som tre femtedelar vara för pandorna. Medan Taiwans president Chen Shuibian (DPP) har liknat ett välkomnande av pandorna vid att begå självmord, är oppositionspartiet Kuomintang (KMT) pro-panda. Det var också strax efter att den förre KMT-ledaren Lien Chan gjorde ett legendariskt besök i Kina som pandaerbjudandet kom.
Samtidigt har Taipei Zoo har redan börjat bygga ett speciellt pandahus och flygbolagen slåss om att äran att få transportera dem, Fed-Ex på sin speciella ”Panda-Express”.
Men det verkar bli Taiwans Jordbruksdepartement som får avgöra frågan, då de måste ge ett importtillstånd till pandorna. Den 23 mars har de lovat att komma med ett svar. Det återstår att se om det betyder att Taiwan vill ha Återåter Föreningförening.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons