Annons
Ledare

Pandemin visar att klimatet inte är vårt enda problem

En man i Bangladesh säljer kycklingar under pandemin.
En man i Bangladesh säljer kycklingar under pandemin. Foto: Md Rafayat Haque Khan/TT

Ett ensidigt fokus på klimatförändringar gör att vi står sämre rustade för andra kriser. Dessutom är kritiken ofta överdriven. Det har sagts att havsnivåhöjningen kan bli värre än FN:s klimatpanel beräknat och driva 187 miljoner människor på flykt. Men i själva verket är siffran 305 000 under de kommande 80 åren mer realistisk, skriver gästen Björn Lomborg.

Under strecket
Publicerad

Det är inte alltför länge sedan som en stor del av världens ledare unisont sade att klimatförändringarna är vår mest prioriterade fråga. Sedan, som en blixt från klar himmel, kom pandemin. Trots att vi än så länge bara har sett pandemins första våg har den kastat in oss i en global recession. Pandemin är en påminnelse om att den typen av alarmism som gör att vi slutar oroa oss för fler saker än en, inte är bra för samhället.

Innan pandemin slog till kallade Världshälsoorganisationen klimatförändringarna för ”det största hotet mot global hälsa under 2000-talet”. Även när viruset hade börjat sprida sig, i januari i år, så samlades världens politiska och ekonomiska elit i Davos och slog fast att klimatet stod för alla de största, långsiktiga hoten mot världen. Medierna rapporterade om en rad olika katastrofala klimatscenarier. Aktivister har insett att dystopiska berättelser om klimatförändringarna är effektiva verktyg när man söker finansiering. Politiker som vill vinna röster lovar att rädda oss från klimathotet med ännu hårdare utsläppsregleringar.

Annons
Annons
Annons