Annons
X
Annons
X

Pandemin var ingen pandemi

Äntligen har WHO (världshälsoorganisationen) sagt vad alla väntat på länge. Svininfluensan är över. Vi befinner oss nu i ”den post-pandemiska perioden”. H1N1-viruset är inte längre det stora hotet. Samtidigt avslöjas nya kontakter med läkemedelsindustrin.

(uppdaterad)

PERSPEKTIV: SVININFLUENSAN

Det var den 11 juni förra året som WHO:s generaldirektör Margaret Chan slog fast att svininfluensan var en pandemi och de omfattande vaccininköpen och massvaccineringarna drog igång över världen. I Sverige upphörde sprutandet i slutet av december och från februari har knappast ett enda fall av svininfluensan noterats i vårt land eller i Europa.

Ingen andra farligare våg av H1N1 (det ständigt upprepade hotet) har heller dykt upp. H1N1 har därför graderats ned till ett ”vanligt” influensavirus bland många andra som kan fortsätta att cirkulera ”under några år framöver” enligt Margaret Chan.

WHO behövde ändå lång betänketid för att slutligen sätta punkt för pandemin. Det är inte svårt att ana varför. WHO står inför en rejäl förtroendekris som kommer att kräva omfattande pr-aktiviteter. Kritiken mot FN-organisationen och för den delen också smittskyddsansvariga i olika länder som följt WHO:s riktlinjer har i bara vuxit i styrka. Det handlar om anklagelser för överdrifter, hemlighetsmakeri och mångåriga dolda relationer med vaccinindustrin. WHO:s ursprungliga larm om minst två miljoner dödsfall i svininfluensan sätts mot det faktiska utfallet på 18000 döda i en värld där två miljoner människor dör i aids varje år och tre miljoner i tbc.

Annons
X

En pandemi som aldrig var en pandemi. Slöseri med enorma summor skattepengar och omotiverad skräck som spreds till befolkningen, slog till exempel en EU-utredning fast. Den ansedda brittiska läkartidningen BMJ har krävt snabba insatser för att återställa förtroendet.

Det är nu detta arbete som WHO-ledningen måste ta itu med. Det första försiktiga steget togs redan när pandemilarmet blåstes av. Då offentliggjorde WHO de tidigare så hemliga namnen på medlemmarna WHO:s viktiga katastrofkommitté. Det är den som i realiteten bestämmer om och när en influensa ska klassas som pandemi med mångfacetterade effekterna inte minst för vaccintillverkarna och deras vinster.

Det visar sig nu att denna kommitté består av 15 högt uppsatta experter, varav fem (två amerikaner och tre britter) officiellt till WHO uppgivit att de har kontakter med och fått pengar från läkemedelsindustrin som personliga konsulter och/eller som mottagare av anslag.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Effekten av denna kunskap är svår att avgöra och WHO har också tillsatt en som man påstår ”opartisk” utredning om pandemihanteringen.

  En förändring i jävsreglerna och ökad transparens som det brukar heta väntar sannolikt inom det tidigare så slutna WHO. Om huvuden kommer att rulla återstår att se.

  Kvar från de fjorton månaderna av hysterisk pandemi är gigantiska högar av oanvänt vaccin i stora förråd världen runt. Bara i Sverige köptes 11 miljoner doser in för 400 miljoner kronor. I Holland och andra länder har vaccinhögarna börjat brännas upp.

  Inger Attestam skriver om medicin i SvD.
  inger.attestam@svd.se

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X