Annons
X
Annons
X

Panaxia-skandalen växer ytterligare

Jonny Isaksson, Panaxias förra revisor, tvingades att sluta av den dåvarande vd:n och företagsgrundaren Thomas Gravius. Orsaken: han ställde för besvärliga frågor om var pengar kom ifrån och hur många säkerhetsväskor det fanns, enligt DI. Samtidigt växer skandalen med kopplingar till ett annat säkerhetsföretag, Nordisk bevakningstjänst.

Det är P4 Radio Stockholm som uppger att fem miljoner kronor kan ha svindlats bort från konkursföretaget Panaxia och överförts till ett annat säkerhetsföretag, Nordisk bevakningstjänst. Bolaget sköter bland annat tömningen av Stockholm stads parkeringsautomater.

Enligt de handlingar som kommit in till tingsrätten var Nordisk bevakningstjänsts förre vd i stort behov av pengar. Han kontaktade då Panaxia, där han hade goda kontakter. En vecka senare förde en av cheferna på Panaxia över pengarna till den förre vd:n, varpå denne kunde betala skulden.

Konkursförvaltaren hos Nordisk bevakningstjänst säger nu till P4 Radio Stockholm att man ska titta närmare på den här överföringen.

Annons
X

Två tidigare chefer i värdeföretaget Panaxia kommer i höst att åtalas för grova bokföringsbrott, uppger ekobrottsåklagaren John Keränen för TT.

Keränen är också ansvarig åklagare för den nya brottsutredning som öppnats efter det att Panaxia gick i konkurs i början av september. Nu handlar det om misstänkt förskingring efter det att konkursförvaltaren upptäckt att stora summor saknas i Panaxia. I branschen surrar rykten om att organiserad brottslighet förekommit i Panaxia-härvan. John Keränen vare sig bekräftar eller dementerar:

– Hur definierar man organiserad brottslighet? Det här är i alla fall inte ett fyllo som slagit ett annat fyllo på käften. Här finns det nog snarare anledning att tro att det är någon som tänkt till ordentligt, säger John Keränen till TT.

Skulder på miljontals kronor som upprepade gånger betalades i sista minuten, och misstankar om att Panaxia ljög om hur många säkerhetsväskor man hade. Det fanns en hel del som verkade märkligt i Panaxia, tyckte den dåvarande revisorn Jonny Isaksson. Natten mot Panaxias årsstämma den 22 april 2010 saknades till exempel fortfarande 15 miljoner kronor, som krävdes för att man skulle kunna betala en faktura från kunden G4S Cash. Om inte pengarna dök upp vägrade revisorn Jonny Isaksson från PWC att lämna en revisionsberättelse för Panaxia, enligt källor till DI.

LÄS MER:
De är Panaxia-konkursens offer.

Men så kom pengarna, och fakturan kunde betalas. I protokollet från årsstämman förklaras dröjsmålet kort och gott med att revisorn hade inväntat ett antal bekräftelser om större inbetalningar.

Men Jonny Isaksson fortsatte att undra om det hela hade gått rätt till. Det var inte första gången pengar dök upp från ingenstans i sista minuten. Vid ett tidigare tillfälle hade också en faktura från G4S Cash ställts ut av en spansk banks norska filial – och varför skulle G4S använda en sådan bank? Så var det oklarheterna kring säkerhetsväskorna – många verkade bara existera på papperet.

Enligt DI var det först efter ordentliga påtryckningar från den dåvarande vd:n Thomas Gravius som revisorn Jonny Isaksson skrev under revisionsberättelsen.

– Pressen blev för stor. Han orkade inte bråka mer och skrev under, säger en källa till DI.

QUIZ:
Worldcom, Nimbus, Onoff: Vilken koll har du på konkurser?

Men nu hade Thomas Gravius fått nog av den trilskande revisorn, och gav honom sparken. I Panaxias eget protokoll framgår det dock inte att någon konflikt skulle ligga bakom beslutet: ”Avslutningsvis tackade Jonny Isaksson för sig efter fyra intensiva och intressanta år som bolagets revisor”.

Nu vet vi att Jonny Isaksson hade rätt i sina misstankar. Luckan på 15 miljoner täcktes med ett internt lån från dotterbolaget Panaxia Bankservice – men pengarna kom från dagskassor som tillhörde två skånska banker och deras kunder.

I dag vill Jonny Isaksson inte svara på frågor om tiden i Panaxia.

– Jag gjorde mitt bästa i Panaxia, i övrigt kan jag inte säga något, säger han till DI.

LÄS MER:
Panaxiakonkurs kan ge kontantbrist

• LÄS MER:
Butiker och mackar kan gå omkull

och TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X