Annons
X
Annons
X

Panaxia kan ha tömts på en halv miljard

Brottsmisstankarna har stärkts i förskingringshärvan som har avslöjats i samband med säkerhetsföretaget Panaxias konkurs. Det säger John Keränen, åklagare på Ekobrottsmyndigheten. I går meddelade konkursförvaltaren att all verksamhet i Panaxia läggs ner. Cirka 400 personer förlorar sina jobb.

Sveriges största värdetransportrån – men utan brinnande bilvrak, spanska ryttare eller beväpnande rånare. Så skulle konkursen och den misstänkta förskingringen i penningtransportföretaget Panaxia kunna beskrivas. Bolagets kunder har rånats på en enorm summa pengar, minst 100 miljoner kronor. Kanske en halv miljard. Konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson räknar med att i nästa vecka kunna berätta hur mycket pengar som saknas.

LÄS MER:
Panaxia-skandalen växer ytterligare
LÄS MER:
Panaxia-konkursens offer
[

– Brottsmisstankerna har blivit mer konkreta under den en och halv vecka som vi på EBM har jobbat med förundersökningen tillsammans med konkursförvaltaren och revisionsbyrån Grant Thornton. Det saknas pengar i redovisningen och det handlar om betydande belopp, säger John Keränen.

Annons
X

Rånet i Panaxia verkar inte handla om manschettbrottslingar som har lagt beslag på pengar och sedan fört ut de till hemliga konton utomlands. Istället har kundernas dagskassor används för att finansiera annan verksamhet inom Panaxiakoncernen. Och det ska enligt tidigare revisorer ha skett helt öppet.

– Företaget har lånat in kundpengar till verksamheten och sedan har man haft ett stort underskott till kunderna som man har rullat framför sig. Det där fungerade ganska länge men när det blev en konkurssituation åkte den här snöbollen som de rullat framför sig rakt in i konkursväggen. Och då small allting, säger konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson.

LÄS MER:
Obefintlig kontroll av säkerhetsbolagen](http://www.svd.se/7515130.svd)

Det är inte lätt att hålla ordning på myglet och brottsutredningar kring Panaxia just nu. Det pågår två förundersökningar kring bolaget.

Den första förundersökningen är spektakulär. Den väntas snart leda till åtal och handlar om Panaxias grundare och tidigare vd Thomas Gravius och bolagets tidigare administrativa chef. De båda är misstänkta för grova bokföringsbrott i sina egna bolag med kopplingar till Panaxia. De misstankarna ledde till att de två tidigare cheferna satt häktade i två månader i våras, från april till juni. Beskedet om häktning kom strax efter att Panaxia fått ett stort flerårigt kontanthanteringsuppdrag från Riksbanken. Thomas Gravis har i många år varit engagerad i AIK Fotboll och suttit i klubbens styrelse. Han avgick omgående när han häktades i våras. Han har hela tiden nekat till brott.

SvD Näringsliv har sökt Thomas Gravius, men han vill inte uttala sig om brottmisstankarna eller om Panaxias konkurs, enligt hans advokat Conny Cedermark.

En andra förundersökning har just inletts, det vill säga den som startade strax efter konkursen. Där är brottsrubriceringen grov förskingring.

John Keränen på Ekobrottsmyndigheten är ansvarig åklagare i båda brottsutredningarna.

– Det är inte givet att det finns ett samband mellan de två utredningarna. I det här läget är huvudpersonerna i den första förundersökningen inte misstänkta i den andra, säger John Keränen.

Konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson på advokatfirman Lindahl hade inledningsvis som mål att sälja Panaxia vidare. Men efter brottsmisstankarna mot bolaget försvann snabbt både kunder och intressenter. Det tvingade Lars-Henrik Andersson att fatta beslut igår om nedläggning av all verksamhet i Panaxia.

Konkursen i Panaxia den 5 september kom mycket snabbt. Den utlösande faktorn var en nedskrivning på 200 miljoner kronor i den senaste delårsrapporten. Vid konkurstillfället höll bolaget på att förbereda ytterligare en nyemission. Bland annat hade storägaren Forex Bank sagt ja till att skjuta till 75 miljoner kronor i nyemissionen. Det trots att det fortfarande var oklart hur stort ägande den brottsmisstänkte Thomas Gravius hade i bolaget, något Finansinspektionen ställde frågor kring.

QUIZ:
Worldcom, Nimbus, Onoff: Vilken koll har du på konkurser?

Har du koll på kända konkurser? quiz.svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X