Krönika

Kristin Lundell:Pampig blandning av politik, hjärta och dramatik

Med facit i hand är det lätt att skratta åt andras politiska drömmar. Men dokumentären om Olof Palme visar också på vikten av att försöka göra något för att påverka.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

På en och samma vecka såg jag Palmefilmen tre gånger. Den första gången av nyfikenhet, de andra två gångerna för att jag åter ville uppleva den första gången. Maud Nycanders och Kristina Lindströms dokumentär om Olof Palme är en mäktig filmupplevelse. Och ja, vi måste använda det kanske slitna ordet ”upplevelse” om filmen ”Palme”. För den handlar om något mer än två timmars rörliga sekvenser att ackompanjera popcornätande. Den är en pampig blandning av politik, hjärta och dramatik. Musiken, skriven av Benny Andersson, är fullständigt briljant i sitt stämningsskapande.

Förutsättningarna var givetvis goda. Det är berättelsen om vår mest kontroversiella politiska ledare som skapade modern historia och ledde Sverige in i världspolitiken. Det är hans liv och gärningar. Men filmen om Palme blir också en historielektion för oss som endast har levt med myterna om Olof Palme. För även vi som fortfarande gick på kyrkans förskola när Sveriges statsminister mördades en februarikväll 1986 påverkades av hans öde. Ett land i plötslig chock lämnar avtryck också hos en fyraåring.

Annons
Annons
Annons