Paltkoma - ett naturligt tillstånd

Publicerad
Annons

Paltkoma är ett uttryck som blev rikskänt genom Värsta språket i tv. Ordet beskriver den dåsighet som drabbar den proppmätte efter en stadig måltid. Paltschvimma och grötsvimmen är två andra dialektala ord för samma sak. Dessutom är fenomenet av vetenskapligt intresse och har således fått engelsk språkdräkt, nämligen post-lunch-dip.
Dästa medarbetare försämrar produktiviten och dessutom finns en säkerhetsaspekt om medarbetaren till exempel ska sätta sig bakom ratten efter lunch. Detta går naturligtvis inte för sig, så nu lär väl forskarna och livsmedelsindustrin komma ut ur sina laboratorier med mat som mättar men inte sänker dig.
Moderna kostråd går ut på att vi ska äta regelbundet, ganska ofta och inte så mycket varje gång: frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål.

Tillåt mig lufta en hypotes till paltkomans försvar. Evolutionsbiologin lär oss att vi är skapta för det liv som levdes under äldre stenålder, alltså på den tiden våra förfäder ägnade sig åt jakt och
fiske samt att samla frukt och nötter med mera. Jordbruket var inte uppfunnet och att lagra färskvaror var knepigt. Det gällde att proppa i sig när krubb fanns.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons