Palmyra var öst-västlig knutpunkt

I Palmyra, som nu har hamnat i Islamiska statens händer, byttes varor, tankar och idéer mellan öst och väst. Staden var en symbol för fredlig samexistens mellan olika folkgrupper. Något som nu kan göra IS extra benäget att förstöra kulturarvet, befarar historiker.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

– Palmyra har stor betydelse för att förstå människans historia. Det här är civilisationens vagga och stadsbildningens ursprung. Palmyra är unikt, det ligger mitt i vandringsleden mellan Europa, Asien och Mellanöstern och knöt ihop världarna. Det har samma dignitet som till exempel Colosseum i Rom, säger Mats Djurberg, generalsekreterare för svenska Unescorådet.

Staden hade sin storhetstid ett par hundra år före till ett par hundra år efter Kristus, en blomstringsperiod som inföll samtidigt som det Romerska riket. Vid den tiden hade vi järnålder här i Norden. Men i Palmyra byggdes bland annat enorma tempel, en kilometerlång kolonnförsedd gata och avancerade konstbevattningssystem för att kunna försörja den blomstrande ökenstaden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons