Annons

Palmolja fortfarande kvar i pepparkakor

Palmolja i kakan? Den kan vara certifierad – men vad betyder egentligen det? Arkivbild.
Palmolja i kakan? Den kan vara certifierad – men vad betyder egentligen det? Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Skövling av regnskog och cancerframkallande ämnen – trots alla larm är palmoljan kvar i många sorters pepparkakor ute på svenska butikshyllor.

Den omdiskuterade ingrediensen finns kvar, fast nu i certifierad form.

Under strecket
TT
Publicerad

Det sägs att man blir snäll av att äta mycket pepparkakor. Hur det är med den saken är oklart – desto klarare är att konventionell tillverkning av en vanlig ingrediens, palmolja, har bidragit till regnskogsskövling, enligt Världsnaturfonden (WWF).

Certifieringar kan motverka utvecklingen och skydda skogen, och många svenska pepparkakstillverkare bakar numera med certifierad olja.

Annons
Annons
Annons