Palme och hans kritik bortglömda i USA

Det var de skarpa protesterna mot det utdragna och plågsamma Vietnamkriget som gjorde Olof Palme till persona non grata i USA. Men allteftersom åren gick har fler och fler instämt – det var ett orättfärdigt krig.

Under strecket
Publicerad

Olof Palme med hustrun Lisbet efter att ha efter att ha promoveras till hedersdoktor vid sin gamla skola Kenyon college i Ohio, USA, den juni 1970.

Foto: Lars Nyberg/TT

Utbildningsminister Olof Palme och den nordvietnamesiska ambassad ren i Moskva demonstrerar sida vid sida mot USA:s krig i Vietnam 21 februari 1968. Palmes medverkan i fackelt åget vä ckte ont blod i USA. Den 8 mars hemkallade USA sin ambassadö r i Stockholm.

Foto: TT
Annons

WASHINGTON Som så många andra svenskar hade Olof Palme ett komplicerat förhållande till USA eller Amerika som man torde ha sagt när han begav sig till Ohio som 20-årig utbytesstudent och sedan liftade runt hela landet.

I dag är den antropologiska institutionen på Kenyon college inrymd i stiliga Palme House med en bred veranda och souvenirer från studenternas forskningsfärder över hela världen inne i huset.

Annons
Annons
Annons