Annons
X
Annons
X

Palme: ”Jag har ju identifierat mördaren”

25 år efter mordet på Sveriges statsminister Olof Palme är sorgen efter honom fortfarande närvarande i änkan Lisbet Palmes liv.

Men hon vill inte prata om minnena från mordnatten.

– Jag har ju identifierat mördaren, säger hon till Sveriges Radio.

[object Object]
Lisbet Palme i samband med utdelningen av Olof Palmepriset 2010. Efter mordet pekade Lisbet ut Christer Pettersson (nummer 7) som den man som sköt Olof Palme. Pettersson dömdes i tingsrätten den 27 juli 1989 och friades i hovrätten tre månader senare. Foto: SCANPIX ARKIV

I dag är det ett kvarts sekel sedan Olof Palme mördades.

Den kalla februarikvällen hade han varit på bio tillsammans med sin fru, deras ena son och dennes dåvarande flickvän.

När de var på väg till tunnelbanan sköts Olof Palme i ryggen, och mördaren sköt också ett skott mot Lisbet Palme. Men hon överlevde. Senare pekade hon ut Christer Pettersson som mördaren. Han dömdes också för mordet men friades i hovrätten.

Annons
X

I en ny intervju med Sveriges Radio vill hon inte kommentera vad som hände på mordnatten eller om hon fortfarande är säker på sitt utpekande.

Olof och Lisbet Palme träffades när hon bara var 20 år gammal och hon föll för hans ”otroliga energi”.

Så här långt senare konstaterar hon att sorgen är närvarande på ett annat sätt än 1986.

– Sorg är en väldigt komplicerad sak. Det är något som påverkar en människa väldigt starkt.

Hon beskriver åren när Olof Palme var statsminister som påfrestande för honom och familjen. Det jobbigaste för hennes var drevet mot honom som hon tyckte blev värre och värre genom åren, med oavbrutna påhopp och illasinnade rykten.

Lisbet Palme tror att det faktum att mordet är olöst har skymt hans politiska gärning.

Hon menar att hans viktigaste avtryck är hans arbete för demokrati. Att inte bara använda ordet som ett mantra utan att praktiskt använda det i en modern värld.

Olof Palmes mamma kom till Sverige som flykting. Om han skulle levat i dag är Lisbet Palme övertygad om att han varit väldigt kritisk till flyktingpolitiken.

– Han skulle engagerat sig mycket för flyktingfrågan. Att människor behandlas på ett humanitärt sätt. Det är det enda jag vet med all säkerhet... Han skulle ha tagit de problemen till sig och sett om vi lever upp till det vi har tänkt oss, nämligen att vara humanitära både när det gäller asylsökande flyktingar men också människor i svåra omständigheter.

Idag hölls en minnesstund vid Olof Palmes grav vid Adolf Fredriks kyrka i Stockholm. Socialdemokraternas nuvarande partiledare Mona Sahlin och partisekreterare Ibrahim Baylan la ner en krans, med röda rosor och grönt, och stod tysta medan kyrkklockan ringde klockan 12.00.

Redan tidigare låg ett fång röda rosor och minnesljus vid graven, och en hedersvakt med Sveriges, Socialdemokraternas och FN:s flaggor. Fanorna sänktes samtidigt som Sahlin la ner kransen.

Du kan höra hela intervjun med Lisbet Palme på
Sveriges Radios hemsida .

Annons
Annons
X

Lisbet Palme i samband med utdelningen av Olof Palmepriset 2010. Efter mordet pekade Lisbet ut Christer Pettersson (nummer 7) som den man som sköt Olof Palme. Pettersson dömdes i tingsrätten den 27 juli 1989 och friades i hovrätten tre månader senare.

Foto: SCANPIX ARKIV Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X