Annons

Pelle Snickars:Palme förutsåg politikens medialisering

Som ingen tidigare svensk politiker var Olof Palme synlig i medierna, och han lärde sig också att använda sig av dem. I en ny bok studeras de ibland motsägelsefulla roller Palme kom att få i mediernas dramaturgi.

Under strecket
Publicerad

I november 1954 kliver Tage Erlander ombord på en maskin ute på Bromma. Han skall flyga till Kastrup för att inviga SAS nya amerikanska polarlinje. ”SF-journalen” är på plats och med sedvanlig kvickhet påtalas att ”det har varit ganska livligt i luften den senaste tiden”. Bildfiguren med statsmän som stiger in i flygplan har sedan 50-talet blivit en medial kliché. Men Brommasekvensen har behållit sin aktualitet eftersom Erlander ute på flygplattan sekunderas av en glad och skrattande handsekreterare. Olof Palme följer nu inte med på resan, men rörliga bilder av honom sprids för första gången på landets biografdukar. Kameran rullar, och med hatten på svaj står Palme bredvid fru Erlander och vinkar glatt.

Olof Palmes politiska gärning inleds i den mediehistoriska skarven mellan film och television. Mediebilden av honom har därför en av sina historiska provenienser i journalfilmen. Under hösten 1954 figurerar Palme i både ”SF-journalen” och i Nordisk tonefilms ”Nuet-journal”. Där ses han ung och vital springande tätt i hälarna på statsministern under det nordiska ministermötet på Harpsund, eller förbiskymtande bakom en nöjd Erlander efter en Vasaparksduell med Ohlin. Palme förekommer också tidigt i det nya tv-mediet.

Annons
Annons
Annons