Annons

Palme beredd offra gisslan i bankdrama

Under Norrmalmstorgsdramats andra dag fick Kristin Enmark, 23, tala med statsminister Olof Palme i telefon. Allt hon ville var att få komma ut från banken. - Då sa han: ”Skulle det inte vara skönare att dö på sin post”, berättar Kristin Enmark i dag.

Under strecket
Publicerad

Hon återger sin version av samtalet i SVT:s dokumentär Norrmalmstorgsdramat inifrån som visas i morgon. När Kristin ringde låg Olof Palme och sov. Statsministern låter yrvaken, osäker och förvirrad i den del av samtalet som återges i dokumentären. - Kan du inte säga till dem att de ska låta dig gå, svarar han naivt när Kristin Enmark säger att hon vill lämna banken.

De pratar om riskerna med att ge sig av. Enligt Kristin Enmark säger då Palme: ”Vore det inte skönare att dö på sin post?” - Man kan inte säga så till en 23-årig flicka. Det var väl ingen post att dö på, säger Kristin Enmark till SVT. Även Janne Olsson intygar att Palme sa just så, men den delen av samtalet existerar inte längre på band. - Det är väl inte så märkligt. Om jag var Palme skulle jag se till att det kom bort omedelbart, säger Kristin Enmark. I dag ser hon med mer försonande drag på Palmes kommentar. - Det där var inget bra sagt, men han var ingen ond man. Han var en god man som sa någonting ganska tokigt, säger hon till SvD. Dåvarande kriminalkommissarien Ingemar Krusell har läst utskrifterna av telefonsamtalet. Inte heller där finns replikskiftet med. - Men jag är inte främmande för att det kan tagits bort. Det var väl inget Palme vill stå för offentligt, säger han till SvD.

Annons
Annons
Annons