Annons

Kan man dö två gånger?Pålitlig polisprosa med glimten i ögat

Leif GW Persson.
Leif GW Persson. Foto: Thron Ullberg

Som romanförfattare ger Leif GW Persson ett lika tryggt och pålitligt intryck som när han utreder mord på tv. Vi kan vara glada att vi har honom.

Under strecket
Publicerad

Vem älskar inte Leif GW Persson? Allas vår professor i kriminologi är vid det här laget lika mycket folkhjälte som författare. Åtskilliga rader kunde skrivas om hans fiskevästar och oefterhärmliga stil, om hur rätt ute han är i sina teorier kring Palmemordet, om det charmiga leendet och inte minst den Perssonska härskartekniken som fulländades under en legendarisk tv-debatt om Thomas Quick tillsammans med justitiekanslern Göran Lambertz. Men det är nu inte därför GW Persson är aktuell; det är med sin författargärning han nu bryter stiltjen mellan säsongerna av ”Veckans brott”.

Leif GW Persson har skrivit en ny kriminalroman, ”Kan man dö två gånger?”, och det betyder att den grisige och friskt supande antihjälten Evert Bäckström är tillbaka. Fickpluntan är fortfarande på plats, föraktet för omvärlden likaså. Bäckström mutar helikopterpoliser med sprit och hämtar damer ur Skilsmässodiket på Riche med samma grymtande livsaptit.

Annons
Annons
Annons