Annons
X
Annons
X

Palins karta med kikarsikte ligger kvar

Skjutne kongressledamoten Gabrielle Giffords var en av flera demokrater som sattes upp på konservativa Sarah Palins USA-karta med kikarsikte.

Sarah Palin har beklagat blodbadet – men inte plockat bort kartan från sitt Facebookkonto.

[object Object]
På Palins Facebooksida går det fortfarande att klicka sig fram till kartan där Giffords är ett av ”målen”. Foto: AP

Sarah Palin, Tea Partyrörelsens favorit och Giffords motståndare, har sedan i snart ett år haft en karta över USA på sin Facebooksida där Gifford och andra demokrater märkts ut med hårkorset på ett kikarsikte. Exguvernörens anhängare har uppmanats att ”ladda om och sikta” på dem.

Det var den 24 mars i fjol som hon gjorde en anteckning med rubriken ”Don't Get Demoralized! Get Organized! Take back the 20!”.

Inlägget handlade om att hon ville få bort de demokrater från representanthuset som röstat på Obamas hälsovårdsplan 2008.

Annons
X

”Det här är bara den första salvan i kampen för att rösta in folk över hela landet som kan bidra med sunt förnuft i Washington.”

I en kommentar som hon la upp igår beklagar hon det inträffade.

”Jag erbjuder mina uppriktiga kondoleanser till Gabrielle Giffords familj och de andra offren för dagens tragiska skjutning i Arizona.

Å min familj och Todds vägnar, ber vi alla för offren och deras familjer och för fred och rättvisa.”

Men inlägget med kartan ligger kvar.

Över 19 000 personer hade klockan 10.30 svensk tid satt tummen upp vid inlägget och på kommentarsfältet gick debatten hög med fler än 5000 inlägg.

Giffords själv har uttalat sig om kartan.

– Vi är till exempel på Sarah Palins lista, men saken är den att hon har ritat ett hårkors på ett kikarsikte över vårt distrikt. När folk gör så måste de förstå att det får konsekvenser, har hon tidigare sagt till MSNBC.

Palin är inte den enda politiker som gått hårt åt Giffords i olika kampanjer.

Inför kongressvalet i november höll hennes republikanske utmanare Jesse Kelly möten där han uppmanade anhängare att hjälpa till att få bort henne genom att skjuta ett fulladdat M-16-gevär.

Kelly, som är en före detta marinsoldat som tjänstgjort i Irak, poserade också med ett automatvapen på reklamen för mötet.

Men hans talesperson ”ser inte sambandet” mellan hans möte och skjutningen.

– Jag känner inte den här personen, vi kan inte hitta några uppgifter på att han är associerad med kampanjen på något sätt. Jag kan helt enkelt inte se kopplingen.

– Arizona är en stat där människorna äger vapen – det här var bara en förvirrad individ, säger han till AP.

På sin hemsida har Jesse Kelly lagt ut ett meddelande där han beklagar det inträffade.

”Må Guds styrka trösta henne när vi tillsammans ber för hennes tillfrisknande. Vi sörjer för dem som förlorat sina liv i denna fruktansvärda händelse. Meningslösa våldsdåd som detta har absolut ingen plats i amerikansk politik.”

Annons
Annons
X

På Palins Facebooksida går det fortfarande att klicka sig fram till kartan där Giffords är ett av ”målen”.

Foto: AP Bild 1 av 2

Polisen har offentliggjort en bild från en övervakningskamera på en man som söks i samband med skjutningen i Tucson.

Foto: PIMA COUNTY SHERIFF'S DEPARTMENT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X