Annons

”Palin är politikens Marilyn Monroe”

För att hon är snygg, dum, stark, smart eller vettig. Eller för att medierna gjort henne till ett fenomen svårt att undvika.
När SvD:s läsare förklarar sina känslor för Sarah Palin går åsikterna isär.

Publicerad

”Jag läser om Palin av samma anledning som att jag saktar ner och tittar på en trafikolycka”, skriver Mårten som svar på SvD:s läsarfråga: Varför är Sarah Palin ett fenomen?

I artikeln Sarah Palin – kvinnan vi älskar att hata är experterna överens om att den republikanske vice president-kandidaten själv står bakom mycket av uppståndelsen genom att vara kvinnan som lyckats väcka känslor.

Den första skandalen som grävdes upp om Sarah Palin var att hennes ogifta tonårsdotter var gravid. Historien tystades ner genom att dottern blev hastigt förlovad.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 7

Ont om utrikespolitisk erfarenhet var det gott om, sa kritikerna. Inte då, sa Sarah Palin. Man ser faktiskt Ryssland från Alaska! Alla behöver inte gilla att backpacka jorden runt.

Foto: SCANPIX Bild 2 av 7

Troopergate har den kallats, misstankarna om att Sarah Palin missbrukat sin ställning som guvernör för att försöka få en statsanställd polis (”trooper”) avskedad. Anledningen: han låg i skilsmässa med Palins syster.

Foto: SCANPIX Bild 3 av 7

Senaste nytt på temat om Palin och de lättklädda bilder som grävts fram ur något gammalt arkiv är att liberalen Larry Flynt, mannen bakom Hustler och mogul inom porrfilmsbranschen, i samband med valet lanserar en porrfilm med en skådis väldigt lik Sarah Palin.

Foto: SCANPIX Bild 4 av 7

Sarah Palin är en bestämd abortmotståndare. I en intervju har hon yttrat åsikten att hon inte skulle förespråka abort ens om kvinnan blivit våldtagen av en släkting.

Foto: SCANPIX Bild 5 av 7

Inför valet 2008 kom uppgifter om att republikanerna spenderat över en miljon kronor av kampanjbudgeten på kläder till Sarah Palin och hennes familj. Palin själv hävdar dock att familjens shoppingvanor är långt ifrån extravaganta.

Foto: SCANPIX Bild 6 av 7

Genom att i princip bara upprepa uttalanden från Sarah Palin, har Tina Fey lyckats slå mynt av den kvinnliga vicepresidentkandidaten. Hennes imitationer i Saturday Night Live har setts av hundratusentals på Youtube.

Foto: SCANPIX Bild 7 av 7
Annons
Annons
Annons