Annons
X
Annons
X

Palestina vill inte vara alibi

Morden i Toulouse har beskrivits som rasist- och terrordåd. Klart är att offren tillhör franska minoritetsgrupper och att dåden väcker avsky. ”Sluta torgföra terrorhandlingar i Palestinas namn”, sade palestinska självstyrets premiärminister Salam Fayyad i går.

Frågorna kring varför den misstänkte gärningsmannen Mohammed Merah sköt ihjäl sju personer och allvarligt skadade ytterligare två, är många. Enligt franska myndigheter har han själv angett två skäl:

 1. Att straffa fransk militär för dess operationer utomlands.
 2. Att hämnas brott som palestinska barn har utsatts för.

Vi tar dem i tur och ordning.

Annons
X

1. Straffa fransk militär.

Det finns gott om franska operationer utomlands. Frankrike var tidigare en stormakt och har fortfarande besittningar och stor militär närvaro runt om i världen. De två länder där Frankrike varit mest aktivt på senare tid är Libyen och Afghanistan.

I Libyen var Frankrike avgörande för att få till stånd den internationella insatsen mot Gaddafiregimen. Frankrike var det första landet som erkände oppositionen som landets legitima styre och försåg rebellerna med vapen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I Afghanistan har franska trupper varit sedan 2001. Idag finns det 3 600 franska militärer i landet, varav 2 400 stridande soldater. Insatsen har ifrågasatts i Frankrike, särskilt sedan en afghansk regeringssoldat sköt ihjäl fyra franska soldater i januari. Efter det beslöts att 1000 soldater ska tas hem under året.

  Mohammed Merah sägs ha varit i gränstrakterna mellan Afghanistan och Pakistan. Där ses den internationella insatsen och fördrivandet av talibanerna från makten, inte med blida ögon. Av de tre ihjälskjutna fallskärmsjägarna Imad Ibn-Ziaten, Abel Chennouf och Mohamed Legouad, hade en tjänstgjort i Afghanistan. Alla tre har nordafrikanskt ursprung, i likhet med Mohammed Merah.

  2. Hämnas brott mot palestinska barn.

  Det finns de som lastar judar i allmänhet för Israels behandling av palestinier i Gaza och på den ockuperade Västbanken. Detta är ett uttryck för antisemitism eller okunskap.

  Enligt Service de Protection de la Communauté Juive, som bland annat hjälper franska synagogor med säkerhetsfrågor, har de antisemitiska attackerna i landet visserligen minskat något under det senaste året, men samtidigt har de blivit allt mer våldsamma.

  Dödsoffren på den judiska skolan i Toulouse hade både franska och israeliska medborgarskap, men Jonathan Sandler, hans söner Gabriel, 4 år, och Arieh, 5 år, och 7-åriga Miriam Monsonego, hade förstås inte begått något brott mot palestinska barn.

  Igår protesterade också Salam Fayyad, premiärminister för självstyret på Västbanken, mot att palestiniernas sak utnyttjas för att rättfärdiga våldsdåd.

  –Det är dags för dessa brottslingar att sluta torgföra sina terrorhandlingar i Palestinas namn och sluta låtsas kämpa för de palestinska barnens rättigheter, sade Fayyad till AFP.

  Oavsett de eventuella motiven till dåden tillhör både offren och den misstänkte gärningsmannen minoritetsgrupper. Frankrike har EU:s största muslimska respektive judiska befolkning. Båda grupperna är utsatta för hatbrott, både muslimska och judiska gravar skändas till exempel med viss regelbundenhet. Minoriteterna används också som slagträn i politiken.

  Nyligen deklarerade president Nicolas Sarkozy att judisk kosherslakt är i otakt med tiden, och Nationella frontens Marine Le Pen har jämfört franska muslimers bedjande utomhus med den tyska ockupationen under andra världskriget.

  Igår samlade dock Sarkozy företrädare för judiska och muslimska samfund i presidentpalatset.

  –När vi ställs inför något sådant här kan Frankrike bara vara stort om vi står enat. Det är vi skyldiga offren och vårt land, deklarerade han efteråt.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X