Recension

VampyrPåkostat tryck men allt för ojämnt material

Under strecket
Publicerad
Annons

Författarna till Vampyr uttrycker i Svensk Bokhandels presentation antagandet att alla hyser åtminstone ett litet intresse för vampyrer. Fullt så långt kan man kanske inte gå, men intresset är onekligen stort, det räcker med att titta på den enorma mängd böcker, tecknade serier, tv-serier, filmer och rollspel som på ett eller annat sätt tematiserar fenomenet. Vampyrer är stora affärer. Därför är det också begripligt att ett svenskt förlag ger sig in i matchen. Tyvärr sker det med en på flera punkter undermålig produkt.
Boken är lättsamt utformad, mer av ett fanzine - dock med påkostat tryck - där utläggningen avbryts av passager av mer humoristiskt inslag: vampyrklippdockor, filmisar, personlighetstest, vampyrkorsord. Dessa kunde man vara utan, liksom de flesta av de överlag svaga illustrationerna.

Den informativa texten håller högre klass. Här blir man inledningsvis serverad en rad föreställningar om hur vampyrer blir till, vad de har för tillvägagångssätt, hur man försvarar sig mot dem, och så vidare. Exposén över ”Världens vampyrer”, där olika i folktron förekommande vampyrlika väsen presenteras utifrån geografisk tillhörighet, är en guldgruva.
Dessvärre skiner en brist på källkritik igenom alldeles för ofta, och många av texterna presenterar omdiskuterade påståenden som obestridda fakta, utan att underbygga dessa. Man får en känsla av att författarna främst förlitat sig till källor på Internet (texten om Erzebeth Bathory uppvisar till exempel slående likheter med en engelskspråkig text från 1998 som återfinns med en enkel sökning). Det är slapphänt, och man undrar om det tillåtits från förlagets sida om ämnet varit ett annat, mer etablerat, subkulturellt fenomen.

Annons
Annons
Annons