Annons
X
Annons
X

Pakistan starkt fäste för al-Qaida

USA:s lyckade jakt på Usama bin Ladin väckte inte jubel överallt. I Pakistan hade terrorist­ledaren många supportrar, bland annat inom extrema ­falanger inom landets säkerhetstjänst ISI. Kopplingen ­mellan al-Qaida och ISI har funnits länge, vilket skapat stor frustration i den amerikanska försvarsledningen.

[object Object]
Bilder av bin Ladin säljs på en marknad i Quetta. Foto: NASEER AHMED/REUTERS

KONTROVERSIELL

Säkerhetstjänsten ISI är i högsta grad kontroversiell. Officiellt måste förstås landets säkerhetstjänst spela med i samma lag som regering och militärledning. I praktiken, och ofta i hemlighet, har dock ISI fortsatt samarbetet med talibaner och närstående terrororganisationer som bekämpat de utländska styrkorna i Afghanistan.

Pakistans samarbete med USA är kontroversiellt inom landet. Men när USA krävde hjälp efter attentaten den 11 september ansågs sig dåvarande president Pervez Musharraf inte ha något alternativ inför den stundande attacken mot Afghanistan. Risken var annars att Pakistan skulle bli internationellt isolerat eller rent av självt utsättas för flygattacker.

Enligt den före detta CIA-chefen George Tenant var USA:s dåvarande vice utrikesminister Richard Armitage mycket rakt på sak när han två dagar efter terrorattentaten tog emot Pakistans ambassadör Maleeha Lodhi.

Annons
X

– Om ni inte är med oss ska vi bomba er tillbaka till stenåldern, ska Armitage ha sagt.

Säkerhetstjänsten ISI samarbetade nära med USA för att träna och utrusta den frivilligarmé som till slut framgångsrikt 1989 drev ut ryssarna ur Afghanistan och samarbetet fortsatte också för att skapa talibanrörelsen.

– ISI representerar det politiska landskapet i Pakistan och är därför splittrat. Inom ISI finns många olika fraktioner, även mycket extrema och många driver sin egen agenda även om det går emot den egna regeringens mål. För mig är kopplingen mellan ISI, talibaner och al-Qaida solklar, säger Alexander Atarodi, forskare vid Foi (Försvarets forskningsinstitut).

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När USA:s president Barack Obama i måndags morse höll sitt tal till nationen sade han att ”det är viktigt att notera att samarbetet med Pakistan hjälpte till att leda oss till bin Ladin och byggnaden där han gömde sig”.

  Men Obama sade också att han först efter den lyckade operationen ringde till president Zardari och berättade om resultatet. Sannolikt vågade ingen i förväg berätta för Zardari och framför allt inte för ISI om den förestående attacken. Risken för att Usama bin Ladin skulle bli varnad var för hög och USA har bevisligen inga höga tankar om ISI.

  Filer läckta från Wikileaks avslöjade nyligen att de amerikanska myndigheterna 2007 jämfördes ISI med terroriststämplade organisationer som al-Qaida, Hamas och Hizbollah. I ett hemligt dokument till förhörsledare på Guantánamo heter det bland annat:

  ”Genom kontakter med dessa organisationer kan en fånge ha gett stöd till al-Qaida eller talibaner, eller varit inblandad i fientligheter mot amerikanska och andra utländska styrkor i Afghanistan”.

  Jämförelsen med al-Qaida skapade stor ilska i den pakistanska huvudstaden Islamabad, men USA hade under många år anklagat ISI för att aktivt stödja talibanerna. Anklagelser som Afghanistans president Hamid Karzai har upprepat gång på gång när det gällt hur man ska kunna bekämpa talibanattackerna i Afghanistan. En brittisk tankesmedja lade också i fjol fram bevis – efter bland annat intervjuer med nio talibanska befälhavare i Afghanistan – för hur intimt ISI samarbetade med talibanerna.

  Även om ISI är en splittrad organisation finns ett gemensamt övergripande mål och det är att hålla ärkefienden Indien borta från inflytande i Afghanistan. Det är i det ljuset vi ska se det intima samarbetet med talibanerna, som på ett eller annat sätt kommer att finnas med i ett framtida afghanska styre.

  I kampen mot Indien skyr ISI inga medel. Den pakistanska säkerhetstjänsten har med träning och vapen under många år stött terrorverksamheten mot Indien i omstridda Kashmirområdet. Det är också klarlagt att ISI fanns med i planeringen av den stora terrorattacken i centrala Bombay i november 2008 då 170 personer dog. ISI var också delaktigt i attacken mot Indiens ambassad i Kabul sommaren 2008 då 41 personer dog och ett hundratals skadades.

  ISI är alltså en skandalomsusad, men fruktad maktfaktor i säkerhetsspelet i hela regionen. Nu är dock organisationen utsatt för hårdare tryck än någonsin tidigare.

  ”Medan vi samarbetat med USA har vi valt vilka militanta ledare vi ska fånga och vilka vi ska skydda. Hur bin Ladin kunnat gömma sig här utan att vi agerat blir svårt att sälja till amerikanerna”, skrev i går The Daily News och andra pakistanska medier var ”chockade” över att terroristledaren kunnat gömma sig mitt i en militärstad.

  Annons
  Annons
  X

  Bilder av bin Ladin säljs på en marknad i Quetta.

  Foto: NASEER AHMED/REUTERS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X