Annons
Vanligt med vänligt bemötande i Pajala.
Vanligt med vänligt bemötande i Pajala. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Pajalas utmaning: Få kvinnorna att stanna

Överskottet av pojkar i tonårsgenerationen gör att könsobalansen snart kan vara lika stor i Sverige som i Kina. Och inför kvinno­dagen är det för första gången fler män än kvinnor i Sverige, vilket oroar forskare. Men inte Pajalabor. Till Tornedalen har kvinnor bussats sedan 1980-talet.

Uppdaterad
Publicerad
I Tornedalen är man vana vid underskott på kvinnor. "Mentaliteten då var att "siste man får släcka lyset". De unga kvinnorna utbildar sig och går vidare, medan männen blir kvar" säger forskaren Bi Puranen, som själv bott i Tornedalen.
I Tornedalen är man vana vid underskott på kvinnor. "Mentaliteten då var att "siste man får släcka lyset". De unga kvinnorna utbildar sig och går vidare, medan männen blir kvar" säger forskaren Bi Puranen, som själv bott i Tornedalen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Himlen tömmer sig ännu en gång. Ett sällan skådat snötäcke begraver och omsluter staden. Skapar berg av plogmassor och får tak att rämna. Det skottas. Göms och glöms. Överallt traktorer och lastbilar som skyfflar snö. Kör snö. Tippar snö. Det yr. Det får bli snöslungan. Alla dessa maskiner och fordon. Alla dessa män. Det är vinter i Pajala.

I Tornedalen är man vana vid underskott på kvinnor. "Mentaliteten då var att "siste man får släcka lyset". De unga kvinnorna utbildar sig och går vidare, medan männen blir kvar" säger forskaren Bi Puranen, som själv bott i Tornedalen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 13
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 13
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 13

Ordförande i kommunstyrelsen är kommunalrådet Harry Rantakyrö.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 13

"Det är alltid bra med ett samhälle där exempelvis könsstrukturen är så jämnt fördelad som möjligt" säger forskaren Bi Puranen.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 5 av 13

Tre unga män som aldrig kommer att lämna Pajala. "Kanske en stund, men nä, vi stannar", säger de.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 6 av 13

Alla dessa maskiner och fordon. Alla dessa män. Det är vinter i Pajala.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 7 av 13

Det skrattas mycket i det stora huset i Pajala. Elena minns också mötet med Hans: "Han ville dansa, men tordes inte. Jag ville prata, men kunde inte" säger hon fnissandes.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 8 av 13

Elena Neudatjina och Hans Oja har varit gifta i över 20 år. "Elena var så vacker och jag blev väl lite kär och så där" säger Hans om deras möte.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 9 av 13

Mattelektion i tvåan på Pajalagymnasiet.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 10 av 13
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 11 av 13
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 12 av 13

Daniel skottar fram sin fru på kyrkogården varje dag.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 13 av 13