Pagrotsky talar inte om ekonomiska vinster

Det anses löna sig för samhället om många pluggar vidare direkt efter gymnasiet. Det är ett skäl till att minska vikten av arbetslivserfarenhet vid antagningen till högskolan. Men regeringen lyfter hellre fram andra argument.

Under strecket
Publicerad
Annons

9 SvD.se
Läs hela högskolepropositionen. svd.se
0 Viktiga punkter i högskolepropositionen
Perspektiv | Framtidens högskola
Svenska studenter är gamla jämfört med i andra länder. Hälften är äldre än 25 år.
Detta betraktas delvis som ett samhällsekonomiskt problem, och var en orsak till att regeringen bad utredaren Lars Lustig att komma med idéer till hur fler ska förmås att gå raka vägen från gymnasiet till högskolan.

Men när utbildningsminister Leif Pagrotsky och vänsterpartisten Britt-Marie Danestig i går presenterade den nya högskolepropositionen, visade det sig att de hade kastat ett par av utredarens förslag över bord.
”Möjligheten att läsa upp sina gymnasiebetyg på Komvux för att ta sig in på universitetet blir kvar.
”Arbetslivserfarenhet ska även i fortsättningen ge grundläggande behörighet för högskolestudier.
I stället vill regeringen och vänsterpartiet avskaffa möjligheten att tävla om utbildningsplatser med hjälp av generell arbetslivserfarenhet.
Beräkningar som regeringen har låtit göra
visar att förändringen i praktiken inte kommer att drabba mer än drygt 800 studenter vid varje sökomgång. Inte desto mindre skickar beslutet en signal om att arbetslivserfarenhet är oviktigt, enligt Sveriges förenade studentkårer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons