Pagrotsky styrde val av TV4-ordförande

Kulturminister Leif Pagrotsky styrde valet av ny ordförande i TV 4. När ägarna ville behålla Bonniermannen Thorbjörn Larsson på posten hotade kulturministern att anmäla tv-bolaget för brott mot sändningsavtalet, erfar SvD Näringsliv.

Under strecket
Publicerad
Annons

Leif Pagrotsky viftar bort påståendet om hot, men vill inte dementera att han haft synpunkter på Bonniers eventuella kontroll över ordförandeposten i TV 4.
Pressmeddelandet var klart. Bonniers starke man Thorbjörn Larsson skulle sitta kvar som ordförande i TV 4 och Daniel Sachs, vd för den nya ägaren Proventus, skulle bli vice ordförande. Men utskicket stoppades i sista stund, erfar SvD Näringsliv.
Enligt uppgifter ansåg kulturdepartementet att den nygamla laguppställningen stred mot paragraf 16 i TV 4:s sändningsavtal med staten. Enligt avtalet får ägandet i TV 4 inte ändras på ett sådant sätt att ägarkoncentrationen i medierna ökar.

Eftersom Bonnier ökade sitt ägande i TV 4 under budstriden mot norska Schibsted ville kulturministern inte se en Bonnierman på styrelseposten, erfar SvD. Kulturministern ska ha gått så långt som att hota att anmäla TV 4 till tillsynsmyndigheten Radio- och tv-verket om Thorbjörn Larsson nominerades till ordförande.
I sista stund tvingades ägarna därför att göra en rockad. När den nya styrelsen presenterades några dagar innan bolagsstämman i slutet av maj var det med Proventus vd Daniel Sachs som ordförande och Torsten Larsson, vd för Bonnier Entertainment, som vice ordförande.
Thorbjörn Larsson hade förpassats till ordinarie ledamot.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons